Lümanda koolis on August Mälgu nädal (3)

KOOLIMAJAS: Kehalise kasvatuse tunnist tulnud Urve Vakker hoiab paremas käes õpetajate päeva puhul kingitud lilli ja vasakus käes August Mälgu esikromaani “Kesaliblik”. Pildile jäi ka näitust uudistama tulnud Fred Erik Kuivjõgi.  TAMBET ALLIK

KOOLIMAJAS: Kehalise kasvatuse tunnist tulnud Urve Vakker hoiab paremas käes õpetajate päeva puhul kingitud lilli ja vasakus käes August Mälgu esikromaani “Kesaliblik”. Pildile jäi ka näitust uudistama tulnud Fred Erik Kuivjõgi.
TAMBET ALLIK

Lümanda koolimajas toimub selle nädala jooksul August Mälgu 115. sünniaastapäeva puhul mitmeid suure kirjaniku loomingut väärtustavaid üritusi ja üleval on ka näitus, mis saab homme kauaoodatud täienduse.

Näitusel, mis tutvustab Mälgu elulugu ja loomingut, on võimalik sirvida kõiki August Mälgu teoseid. Välja on pandud ka tema teoste esmatrükke ja käsikirju. Lisaks peaksid homme Lümanda koolimajja jõudma Mälgu Lagle talust pärinevad esemed. Nimelt andis Tallinna kesk­raamatukogu mitukümmend eset Lääne-Saare vallavalitsusele deponeerimislepinguga hoiule. Nende seas on nii trükiseid kui ka kõiksuguseid argiseid asju (näit mansetinööbid, tikutoosid, kruus jms). Lümanda põhikooli ajaloo, ühiskonnaõpetuse ja kehalise kasvatuse õpetaja Urve Vakker on August Mälgu isiklike esemete Saaremaale toomist ajanud teatavasti juba 2011. aastast.

Urve Vakker ütles, et August Mälgu väärtustamisel Lümanda kandis on mitmeid põhjuseid. Ühest küljest oli ta Lümandas sirgunud ja seal ka kümme aastat koolijuhatajana töötanud tunnustatud kirjanik, kelle loomingusse kuulub umbes paarkümmend romaani, mitmed novellikogud, näidendid ja kaks mälestusteraamatut. Vahest kõige enam on ta tuntud mitmete rannaromaanide autorina (näiteks “Õitsev meri” ja “Taeva palge all”).

“Mälgu looming on ka tänapäeval niivõrd loetav ja nauditav. Arvan, et teda peab väärtustama,” rääkis Vakker ja tõi veel esile Mälgu osavat sõnakasutust. Märkimist väärib ka asjaolu, et Mälgu teoseid on tõlgitud üheksasse keelde.

Kirjutanud olla Mälk aga niiviisi, et üht raamatut ta kavandas, teist kirjutas mõttes valmis ja kolmandat kandis paberile. “Ta kirjutas kõndides. Käed olid selja peal ja toas oli tal “ringrada”,” selgitas Vakker.

Teisest küljest polnud Mälk vaid koolijuhataja, vaid Urve Vakkeri sõnul ka tõeline rahvamees. “Öösiti kirjutas, päeval tegi tööd ning edendas seltsielu ja näitemängu. Kogu aeg oli tal palju tegevusi käsil,” rääkis Vakker.

1944. aastal põgenes August Mälk aga Rootsi ja oli seetõttu põlu all, nagu teisedki välismaale pagenud intellektuaalid. Vakker meenutas, et tema näiteks ei teadnudki toona Mälgust suurt midagi. Rootsis töötas Mälk arhiivis ja oli ka Välismaise Eesti Kirjanike Liidu esimees kuni aastani 1982.

Lisaks näitusele toimub Lümanda koolimajas neljapäeval kell 13 ettelugemispäev “Loeme August Mälku!”. Osalevad Saare maakonna koolide 4.–9. klasside õpilased. Osalejad loevad paari minuti jooksul vabalt valitud katkendeid mõnest Mälgu teosest. Reedel kella viie paiku süüdatakse Koovi külas Mälgu sünnikodus Vähiku talus kirjanikule mälestusküünal. Koovi külla viib ka buss, mis stardib kell 16.50 koolimaja juurest. Pärast küünla süütamist suundutakse tagasi koolimajja, kus meenutatakse August Mälku. Sõna võtavad nii raamatukogujuhatajad kui ka Urve Vakker.

Print Friendly, PDF & Email