Moreli plaan – kas Kiiev on nõus mõru suutäie alla neelama? (1)

KAS CURCHILLI JA ROOSEVELTI JÄLGEDES? Reguleerimaks kriisi Ida-Ukrainas, on Prantsuse diplomaat Pierre Morel välja töötanud plaani, mis nõuaks Kiievilt tõsiseid järeleandmisi. Põhjus on selles, et Lääs vajavat praegu Venemaa abi võitluses Islamiriigiga. Paljud peavad seda plaani aga Ukraina reetmiseks. Samamoodi reedeti pärast II maailmasõda Ida-Euroopa väikerahvaste huvid. Wikipedia

KAS CURCHILLI JA ROOSEVELTI JÄLGEDES? Reguleerimaks kriisi Ida-Ukrainas, on Prantsuse diplomaat Pierre Morel välja töötanud plaani, mis nõuaks Kiievilt tõsiseid järeleandmisi. Põhjus on selles, et Lääs vajavat praegu Venemaa abi võitluses Islamiriigiga. Paljud peavad seda plaani aga Ukraina reetmiseks. Samamoodi reedeti pärast II maailmasõda Ida-Euroopa väikerahvaste huvid.
Wikipedia

Prantsuse diplomaadi Pierre Moreli nn varuplaan võib olla kompromiss, mis lepitab Lääne Venemaaga Ida-Ukraina küsimuses. Miks võttis aga Kiiev seda dokumenti vastu suure pahameelega?

Patiseis ja jätkuvad vaidlused Ida-Ukraina kohalike valimiste küsimuses on taas seadnud küsimärgi alla Minski kokkulepete saatuse. Nimelt on Kiiev seisukohal, et kohalikud valimised, mis Ukrainas on kavandatud 25. oktoobrile, peavad toimuma kõikjal Ukraina seaduste järgi. Kuid Donetski ja Luganski oblasti separatistlikud valitsused on määranud teise kuupäeva ega soovi oma tegevust Kiievi keskvalitsusega kooskõlastada.

Härra Moreli isiklik arvamus

Nüüd võib aga olukord surnud seisust nihkuda. Vähemalt sellise järelduse võib teha plaanist, mille on välja pakkunud Prantsusmaa veteranpoliitik Pierre Morel. Morel on OSCE juhtimisel tegutseva kolmepoolse (Ukraina keskvõim ning Donetski ja Luganski separatistlikud valitsused – toim) kontaktgrupi üks koordinaatoreid.

Tõsi, kõnealuse plaani detaile pole seni veel avalikustatud. Teada on vaid selle peamine punkt. Lääne ajakirjanduse andmetel seisneb see selles, et Ukraina parlament ülemraada peab kiiremas korras vastu võtma eriseaduse. Kompromiss seisneb selles, et de jure kulgeksid valimised vastavalt Ukraina seadustele, isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariigid saaksid aga samas võimaluse viia kohalikud valimised läbi oma tahtmist mööda. Pierre Morel on seisukohal, et tema plaani vastuvõtmine avaks tee uuele poliitilisele dialoogile, mis omakorda oleks hädavajalik Minski kokkulepete elluviimiseks.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email