Kohalikud külateatrid tulid taas linnarahvale külla

SALMEKATE ETENDUS: Annika Juhandi, Tea Merivald ja Meelis Juhandi olulisi küsimusi arutamas.  TAMBET ALLIK

SALMEKATE ETENDUS: Annika Juhandi, Tea Merivald ja Meelis Juhandi olulisi küsimusi arutamas.
TAMBET ALLIK

Harrastusteatrid Saaremaa erinevaist paigust on taas ette võtnud teekonna Kuressaarde, et linnarahvale meelelahutust pakkuda.

Üritus «Külateater tuleb külla” toimub siinmail juba viiendat korda. Tänavu astuvad Kuressaare linnateatri lavalaudadele trupid Salmelt, Orissaarest, Tornimäelt ja Taritust. Neist esimene on Willy Russeli “Reispassiga” juba ka edukalt ühele poole saanud. Täna õhtul on aga oodata näiteringi Orezare esituses Albert Uustulndi näidendit “Soolane suudlus”. Neljapäeva ja reede õhtul astuvad üles Tornimäe näiteseltskond lavastusega “Maarjamaa helge tulevik” (Hans Luige “Templi süütaja” ainetel) ja Taritu tubateater Ardi Liivese näidendiga “Mees kirjus ülikonnas”.

Maakonna rahvakultuuri spetsialisti Krista Lembri sõnul on Saaremaal tegelikult veel teatreid, kes võiksid linna külla tulla. Osalemine sõltub teatritel aga sellest, kas on jõutud uus lavastus välja tuua. Kaks aastat järjest sama lavastusega linna ju ometi ei tulda.

Üritusel on kaks eesmärki. Ühest küljest saab linnarahvas näha kohalike harrastusteatrite etendusi.  “Teine põhjus on see, et harrastusteatrid saaksid oma lavastusi etendada professionaalsel laval,” selgitas Lember.

Tema sõnul on publiku huvi külateatrite külaskäigu vastu aastate jooksul aina suurenenud.

“Sissetöötamisaeg on piisav olnud,” nentis Lember juba traditsiooniks kujunenud ürituse kohta. Tema sõnutsi tuntakse üsna varakult huvi ja uuritakse, kas külateatrid ikka tulevad.

“Oma publik on täitsa olemas,” kinnitas Krista Lember. Ta sõnas, et linna tullakse ikka selle tükiga, mis on lavaküps, ja lisas, et tänavu on üritusel ka mitu vabariiklikult pärjatud etendust.

Print Friendly, PDF & Email