Kõiki aastakümneid tagasi ehitatud hooneid polegi enam vaja (5)

HOOGTÖÖPÄEV HAIGLA EHITUSEL: Linnajaoskonna juhataja Mart Kaseorg (vasakul) instrueerib 1985. aasta 30. aprilli hoogtööpäevast osavõtjaid. Vasakul esireas tollase Aste juveelitehase direktor Hans Pihel, sidesõlme juhataja Väino Kruuser ja Varma direktor Jüri Põld.  ERAKOGU

HOOGTÖÖPÄEV HAIGLA EHITUSEL: Linnajaoskonna juhataja Mart Kaseorg (vasakul) instrueerib 1985. aasta 30. aprilli hoogtööpäevast osavõtjaid. Vasakul esireas tollase Aste juveelitehase direktor Hans Pihel, sidesõlme juhataja Väino Kruuser ja Varma direktor Jüri Põld.
ERAKOGU

Küllap on Saare maakonna igas vallas lagunenud lehmalautasid, seafarme, viljakuivateid ja muid rajatisi. Linnapildis näeme ajahambast üsnagi räsitud kunagise KEK-i esindushoonet.

 

Kui praegu on konkureerivaid ehitusfirmasid palju, oli eelmisel sajandil ehituses ainuvõim peamiselt ühel suurel ehitusettevõttel. See oli Saare KEK ehk Saare kolhooside ehituskontor. 1950.–1960. aastatel tegutses peamise ehitusettevõttena Kingissepa MEK (mehhaniseeritud ehituskolonn).

Kuidas oli tollal ehitustegevus korraldatud ja mida ehitati? Saare KEK-i viimane juhataja Aarne Vainokivi andis sellest ülevaate endiste KEK-i ja MEK-i töötajate augustis toimunud kokkutulekul.

Heimar Ausmehe, kauaaegse KEK-i ja MEK-i peainseneri koostatud kroonika andmeil loodi pärast II maailmasõda Saaremaa taastamis-remondikontor. “Rajoonide täitevkomiteede juurde nii Kuressaares kui ka Orissaares tehti kolhooside ehitusosakonnad,” rääkis Vainokivi.

Saare KEK-i ajal Kihelkonna jaoskonda juhtinud Heini Aste oli esimene kolhooside ehitusosakonna juhataja Kuressaares.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles 

Print Friendly, PDF & Email