JUHTKIRI: Saaremaa ja tööstuspiirkond? (4)

Tööstuspiirkondadest rääkides tulevad imelikul kombel endiselt silme ette suitsevad korstnad, sudune taevas ja reostatud veekogud. Kõike seda nüüdisaegne tööstus endaga ilmtingimata kaasa ei too, aga kuidagi negatiivse alatooniga on see sõna endiselt. Seda näitab ka asjaolu, et turistidele mõeldud brošüüridest ilmselt ei leia naljalt infot selle kohta, et Saaremaa on teatud mõttes üks Eesti tööstuslikumaid piirkondi. Ei kõlaks ju hästi.

Samas kõlab igasugune tootmine hästi kõigile neile, kes selles valdkonnas töötavad, ja neid on küllaltki palju. Tegelikult ei ole ju tarvis muretseda ka teistel, sest Saaremaast kui tööstuspiirkonnast saab siiski rääkida vaid kindlas statistilises kontekstis.

Tehased kaovad kadakate ja kõiksugu vaatamisväärsuste vahele ära ja ega turistid neid enamasti näegi, kui nad neid just otsima ei lähe. Ja kui leiavadki mõne üles, siis uuematel tootmishoonetel midagi häbeneda küll ei ole. Seega jääb vaid loota, et Saaremaale omased tööstused arenevad ikka edasi.

Print Friendly, PDF & Email