Teadlaste ÖÖ keskendub tervislikule toidule

TEEMAKS TERVIS: Anne Teigamägi sõnul avatakse SÜGis meditsiiniteemat tahkude kaudu, mis Saaremaal võimalik. Eile kuulasid tema loengut 3. b klassi õpilased. RAUL VINNI

TEEMAKS TERVIS: Anne Teigamägi sõnul avatakse SÜGis meditsiiniteemat tahkude kaudu, mis Saaremaal võimalik. Eile kuulasid tema loengut 3. b klassi õpilased.
RAUL VINNI

Saaremaa ühisgümnaasiumis toimuva järjekorras juba kuuenda festivali Teadlaste ÖÖ peateema on seekord toidud, mis parandavad enesetunnet ning aitavad meil hästi ja kaua elada.

“Tavaliselt on Teadlaste ÖÖ festival pühendatud mingile konkreetsele teemale,” selgitas SÜG-i keskkonnahariduskeskuse juhataja Anne Teigamägi. “Selle aasta teema on meditsiin ja me avame seda nende tahkude kaudu, mis meil siin Saaremaal on võimalik.”

Kuna ühisgümnaasium üldhariduskoolina meditsiiniliste teadusuuringutega otseselt ei tegele, siis on Teadlaste ÖÖ raames keskendutud rohkem n-ö igapäevateemade tutvustamisele. “Näiteks on meil sel nädalal ravimtaimede ja tervisliku toitumise õpitoad,” rääkis Teigamägi, ladudes samas lauale karastusjookide pudeleid alates suhkruvabast Coca-Colast ja lõpetades mitmesuguste vitaminiseeritud jookidega.

“Ega me ainuüksi vedelikega piirdu, kotis on mul näiteks terve hulk igasuguseid küpsiseid ja muid kondiitritooteid,” jätkas ta. “Ettevõtmise eesmärk on õpilastele veidigi tutvustada erinevate lisaainete sisaldust poodides müüdavas toidus, mida me iga päev tarbime.”

SÜG-i esimesel korrusel saab vaadata väikest näitust tervislikust ja naturaalsest toidust. Väljapanekute seas on muu hulgas ka Saaremaa väikefirma GoodMoodFood populaarsed tooted. “Reedel on firma esindaja lubanud meile kooli külla tulla ja rääkida pikemalt teemal, mis on praegu äärmiselt populaarne ja moodne – laktoosi- ja gluteenivabast toidust,” ütles Anne Teigamägi. “Neljapäeva pärastlõunal on aga meditsiinihuvilistel õpilastel võimalik külastada Hanvari erakliinikut.”

Teadlaste ÖÖ korraldajad pole unustanud ka õpetajaid. Täna pärast koolipäeva lõppu on kõik SÜG-i pedagoogid kutsutud puhkereedepärastlõunale. “Selle teema on ikka sama – supertoidud. Tutvustame rohkesti vitamiine ja mineraal-
aineid sisaldavaid toite, mis aitavad inimest terve ja reipa hoida,” märkis Teigamägi.

Festivali peaesineja on sel aastal SÜG-i oma vilistlane doktor Anti Liiv, kes homme peab mitu loengut teemal “Sõltuvushaigused ja nende ravi”. Viimane loeng algab Saaremaa ühisgümnaasiumis kell 18 õhtul ja see on avatud kõigile huvilistele. Eelnevalt oleks aga vaja end registreerida meiliaadressil anne.teigamagi@syg.edu.ee.

Teadlaste ÖÖ peakorraldaja on teaduskeskus AHHAA. Tegelikult sai üritus alguse juba kümme aastat tagasi ja oli alguses vaid Tartu-keskne. Hiljem on festival levinud ka teistesse piirkondadesse ja tänavu toimuvad selle üritused enam kui 35 Eesti linnas ja asulas. Saaremaa ühisgümnaasiumis toimus Teadlaste ÖÖ esmakordselt 2010. aastal.

Print Friendly, PDF & Email