Sõrulasest elupäästja loobub medalist (11)

ÕNNELIKULT PÄÄSENUD: Märtsis Laadlas puhkenud tuleõnnetusest pääses eluga Paavo, kellele ruttas esimesena appi Luule Aadussoo. IRINA MÄGI

ÕNNELIKULT PÄÄSENUD: Märtsis Laadlas puhkenud tuleõnnetusest pääses eluga Paavo, kellele ruttas esimesena appi Luule Aadussoo.
IRINA MÄGI

Saaremaalt kutsuti täna Tallinnas toimuvale elupäästjate autasustamisele kaheksa inimest. Sõrulane Luule Aadussoo kavatseb aga medalist loobuda.

 

Iide külavanem ja Torgu vabatahtliku päästekomando eestvedaja Luule Aadussoo päästis päästeameti selgitusel 11. märtsil põlevast hoonest invaliidist majaperemehe Paavo ja on sellega Elupäästja medali igati ära teeninud.

Luule sai tulekahjust teada möödasõitnud bussijuhi käest. Tema abikaasa Peeter läks endise koolimaja garaaži tuletõrjeauto järele, Luule võttis kodust auto ja sõitis umbes 300 meetri kaugusel elava Paavo juurde.

“70-aastane naine sisenes roomates suitsu täis hoonesse, nägi Paavo jalga voodiäärelt paistmas ja lohistas ta välja värske õhu kätte. Ilma tema julge ja ennastohverdava tegutsemiseta oleks põlevas majas olnud mees hukkunud,” põhjendatakse medali andmist aktiivsele naisele.

Luule Aadussoo ise kinnitas eile Saarte Häälele, et pole mingi elupäästja. “Täna (eile – toim) sain teada, et tahetakse päästemärk anda. Võib-olla tuleks märk anda bussijuhile, kes tulekahjust teatas. Mina pole kedagi päästnud. See oli meie kohus sinna kohale minna,” vuristas Luule ühe hingetõmbega.

Ta kirjeldas, et kui ta Paavo juurde jõudis, oli tuba pime ja suitsu täis, põranda lähedal oli võib-olla pool meetrit hingatavat õhku. Luule roomas sisse, sai Paavol jalast kinni ja jõudis ehk kaks meetrit teda sikutada. Mees oli purjus. “Mina tulin sealt välja, ei tea, kuidas ta sealt välja sai. Siis olid juba linna mehed ka kohal,” rääkis Luule tol päeval toimunust.

Samuti eraisikuna Elupäästja III klassi medalile esitatud Rainer Mereäär jõudis 11. juuli südaööl koos Christian Arulaga Pädaste külla. Juba eemalt oli näha suitsu. Asja uurima läinud, kuulsid sõbrad põleva talumaja hoovis nutvalt perenaiselt, et majas on üks inimene sees. Rainer sisenes põlevasse majja, leidis Borissi ja lohistas ta väljapääsu juurde. Koos Christianiga viidi kannatanu ohutusse kaugusse kiirabi ootama.

3. juuli varahommikul kell 3.26 tuli häirekeskuselt teade, et Aste alevikus põleb kahekorruselise kortermaja trepikoda. Maja trepikoda põles leegiga, sealne trepp oli hävinenud, hoone ümber olid paanikas inimesed ning maja akendel päästmist ootavad majaelanikud.

Esimesena kohale jõudnud Kuressaare päästjad Jüri Saar ja Heiki Sink said ülesandeks päästa teise korruse akendel olevad inimesed. Kui akendelt oli päästetud neli inimest, õnnestus Saarel ja Singil päästa kahest korterist tänu oskuslikule tegutsemisele ja termokaamera abile veel kaks inimest. Neid tunnustatakse Elupäästja II klassi medaliga.

Astesse kohale jõudnud Kihelkonna päästjad Margo Kubjas, Elvo Humal ja Meigo Kaare said päästetööde juhilt ülesandeks suitsusukeldumise teisel korrusel. Teise korruse aknast tõid Kubjas, Humal ja Kaare alla kolm inimest ja andsid üle meedikutele, ühe inimese elu õnnestus päästa. Nemad saavad Elupäästja III klassi medali.

Niigi keerulisi päästetöid raskendas seltskond purjus ja agressiivseid inimesi. Lisaks tegi Kihelkonna meeskonna jaoks olukorra keerukamaks teadmine, et sõidetakse kustutama Meigo Kaare kodu, kus olid tema naine ja väike laps.

“Jüri, Heiki, Margo, Meigo ja Elvo kiire, oskuslik ja ennastsalgav tegutsemine päästis sel varasel hommikutunnil seitsme inimese elu,” on autasustamislehel kokku võetud.

Lisaks elupäästjatele annavad siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu täna Tallinnas Lillepaviljonis üle päästeteenistuse aumärgid. 11-aastase staažiga Kuressaare korrapidamisgrupi operatiivkorrapidaja Mihkel Kombe pälvib Päästeteenistuse medali.

Print Friendly, PDF & Email