Saaremaalt käis Toompeal mitukümmend põllumeest (2)

SEAD LÄINUD, LEHMAD JÄRELE? Ilma valitsuse kiire sekkumiseta on Eesti kaotamas kümnendikku oma piimakarjast ja kolmandikku sealihatootmisest, hoiatavad põllumehed.  IRINA MÄGI

SEAD LÄINUD, LEHMAD JÄRELE? Ilma valitsuse kiire sekkumiseta on Eesti kaotamas kümnendikku oma piimakarjast ja kolmandikku sealihatootmisest, hoiatavad põllumehed.
IRINA MÄGI

Eile Toompeal riigikogu ees toimunud põllumeeste meeleavaldusel osales mitukümmend Saaremaa põllumeest ja treileril oli pealinna toodud ka kaks traktorit.

 

Saaremaa delegatsiooni kuraator, Kärla ühistu juht Ülar Tänak rääkis, et bussiga võttis Saaremaalt Toompeale teekonna ette 23 põllumeest, lisaks oli hulgaliselt neidki, kes tulid oma transpordivahendiga, olles ühitanud meeleavaldusel osalemise muude asjatoimetustega. Treileril oli Tallinna saadetud ka kaks traktorit – üks Kärla ühistu ja teine Tuule Grupi oma.

Enamik meeleavaldusel osalenutest olid piimatootjad, kuid kohal oli ka näiteks viljakasvataja Kaido Kirst, kes ei pidanud võimalikuks oma solidaarsust näitamata jätta.

Meeleavaldajate sõnul peab valitsus lõpuks mõistma, et Eesti ei saa Euroopa Liidu liikmesriigina ignoreerida ühise põllumajanduspoliitika ja ühisturu mängureegleid ning jätta süstemaatiliselt oma tootjaid halvemasse konkurentsiolukorda.

“Me räägime kogu aeg ühtsest põllumajanduspoliitikast, aga kas see on ühtne põllumajanduspoliitika, kui eestlased ei saa toetusi, aga näiteks Läti, Soome ja Prantsusmaa annavad oma tootjatele kriisiabi ja otsetoetusi?” küsis Ülar Tänak, kelle sõnul on Saaremaa piimatootjate olukord muutunud ülikeeruliseks. Kui madalseis jätkub, ei ole esimeste farmide sulgemine Saaremaal kaugel.

Pisut leevendust said need piimatootjad, kes kasvatavad ka teravilja ja kel õnnestus seda praegu müüa. Neil tootjatel, kes ainult piima toodavad, on aga juba probleeme töötasude väljamaksmisega ning söötade ja kütuse eest tasumisega. Et tulla toime investeeringuteks võetud laenude teenindamisega, on mõni tootja müünud maid, teadis Tänak.

Eilsel riigikogu avaistungi eelsel meeleavaldusel nõuti, et põllumeestele Euroopa Liidu poolt lubatud ja kõigis teistes riikides makstavad üleminekutoetused jõuaksid järgmise aasta riigieelarvesse ja et tänavu makstaks põllumeestele lisaks Euroopa Liidult tulevale abile kriisiabi.

Print Friendly, PDF & Email