Saarlased Hiroshimast ei teadnud

ÕPPUSEL: Vasakult esiplaanil Enn Rettau, Ants Tammleht, Hugo Lõhmus, vabariigi tsiviilkaitsestaabi medosakonna ülem polkovnik Aleksander Moistus. Ees paremal on ruuporiga Saaremaa koondkomando komandör, KEKi peainsener Sulev Sigus.  ERAKOGU

ÕPPUSEL: Vasakult esiplaanil Enn Rettau, Ants Tammleht, Hugo Lõhmus, vabariigi tsiviilkaitsestaabi medosakonna ülem polkovnik Aleksander Moistus. Ees paremal on ruuporiga Saaremaa koondkomando komandör, KEKi peainsener Sulev Sigus.
ERAKOGU

6. augustil möödus 70 aastat päevast, kui Ameerika lennuväe heidetud aatomipomm hävitas hetkega Jaapanis asuva Hiroshima linna. Juba 9. augustil tabas sama saatus ka Nagasakit. Hukkus hinnanguliselt 100 000 inimest. 340 000 inimest suri hiljem haavadesse ja kiiritustõppe.

Nendest traagilistest sündmustest Jaapanis ei teadnud enamik saarlasi sel ajal midagi. Pärast punavägede jõudmist Kuressaarde 1944. aasta sügisel üle kahe päeva ilmuma hakanud kohaliku ajalehe Saarte Hääl 1945. aasta 8. augusti numbris oli peateema Berliini konverents.

Ajalooõpikutes toimumiskoha järgi Podsdami konverentsiks nimetatud kolme liitlasriigi USA, NSVL-i ja Ühendkuningriigi juhtide kinniste uste taga toimunud kohtumisel arutati ajalehe andmetel natsipartei lõplikku hävitamist. Königsbergi linna, Austria ja Poola edasist territoriaalset staatust ja sõjaroimaritega seonduvat.

Seda, kas teemaks oli ka Jaapani vastu plaanitav tuumarünnak, ajaleht ei kirjutanud. Küll aga kuulutas Nõukogude Liit ennast kohtumise järel Jaapaniga sõjaolukorras olevaks, millele sai lehe andmetel osaks nõukogude rahva heakskiit.

Täispikka lugu loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email