Pärast tuumapommi oli külm sõda paratamatu

Sergei Radšenko

Sergei Radšenko

Augusti algul möödus 70 aastat päevast, mil ameeriklased viskasid Hiroshimale tuumapommi. Selle traagilise tähtpäevaga seoses on maailma ajalehtedes viimase kuu jooksul ilmunud rohkesti arutelusid, mis kisuvad taas avalikkuse ette ühe vana vaidluse – milles siis seisnes selle sündmuse ajalooline tähtsus ja kuidas ameeriklaste käitumist hinnata.

“Kas Hiroshima pommitamine päästis Jaapani Nõukogude okupatsioonist?” on pealkirjastatud uurimiskeskuse Woodrow Wilson International Center for Scholars endise töötaja Sergei Radšenko (fotol) artikkel, mis ilmus väga autoriteetses Ameerika väljaandes Foreign Policy.

Tutvustades lugejale Hokkaido saare hõivamise plaane, mis Nõukogude armee juhtkond oli 1945. aasta suve hakul välja töötanud, selgitab autor: “Saare vallutamine oleks muutnud Ohhoota mere Nõukogude siseveekoguks ja suurendanud Nõukogude Liidu mõjuvõimu kogu Vaikse ookeani regioonis.”

Täispikka lugu loe laupäevasest Saarte Häälest

Print Friendly, PDF & Email