Normandias sõja jälgi ja maaelu kaemas

AUTOR: Taavi Tuisk Normandia rannikujärsakul, selja taga on La Manche’i väin ja Seine’i laht. ERAKOGU

AUTOR: Taavi Tuisk Normandia rannikujärsakul, selja taga on La Manche’i väin ja Seine’i laht.
ERAKOGU

Bayeux (hääldatakse “Bajöö”) on Kuressaare-suurune linnake Loode-Prantsusmaal, mis on tuntud kui esimene suurem linn, mille Normandias dessandi sooritanud liitlasväed 1944. aasta juunis vabastasid. Siia ma ühel päikeselisel juulilõpu suvepäeval oma 11-kilogrammise seljakotiga saabusin, et piirkonnaga lähemalt tutvuda ja teha paaripäevane matk.

Linn on lähim suurem asula Omaha rannikule (Omaha Beach), mis oli üks viiest dessandi randumisalast. Dessantalustelt kaldast liiga kaugel vette hüpanud Ameerika sõdurid kandsid siin sakslaste kuulipildujatule all kõige suuremaid kaotusi. Seetõttu on rongis mitmeid ameerika perekondi, kes samuti Bayeux’s maha tulevad. Mõnel on vastas tuttavad või tellitud giidid.

Mina olen oma reisikava ise kokku pannud ja astun tarmukalt mööda linna ümbritsevat ringteed kohaliku dessandimuuseumi poole. Bayeux’d ümbritseva ringtee ehitasidki muide liitlasvägede inseneriväeosad 1944. a, et vältida sadade tonnide kütuse, laskemoona jm sõjavarustuse vedamist läbi linnasüdame ja kiirendada nii nende liikumist.

Muuseumipiletit ostes selgub, et pakihoidu, kuhu oma seljakott ekspositsiooniga tutvumise ajaks jätta, ei ole. Prantsusmaal olevat sellest aastast seadus, mis keelab muuseumidel kotte hoiule võtta. Terrorismioht, mis muud.

Taavi Tuisk, Kuressaare ametikooli teabejuht
ja riigikaitseõpetaja

Täispikk reisikiri ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email