Hanso valmistub ministriametiks (5)

Foto: Sander Ilvest

Foto: Sander Ilvest

Laupäeval otsustas Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhatus esitada kaitseministri kandidaadiks riigikogu väliskomisjoni esimehe, endise Kuressaare linnapea Hannes Hanso.

“Kaitsepoliitilist suunda kui sellist Eesti kindlasti muutma ei hakka,” kinnitas Hanso Saarte Häälele, “kõikvõimalikke tehnilisi küsimusi ja institutsionaalseid lahendusi – selge see. Kui on vaja reformida, siis mugavustsooni me ei jää, vaid võime teha ka valusaid otsuseid.”

Hanso hinnangul on Eesti kaitsepoliitika Mikseri ametisoleku ajal olnud hästi juhitud. “Meil on väga kindel suund ja eesmärgid – selles mõttes on Mikser jätkanud oma eelkäijate liini,” rääkis Hanso. “Meil on üldine poliitiline konsensus julgeolekuküsimustes – kaitsekulutuste, liitlassuhete ja kõige muu osas – ka selles osas on Mikser teinud väga head tööd.”

Küsimusele, miks ei soovinud erakonna esimees Jevgeni Ossinovski Mikseri jätkamist kaitseministrina, vastas Hanso: “Tuli uus juht, tegi juhatusele ettepaneku, et tahab teha uut meeskonda, ja juhatus kiitis muudatused heaks.”

Hanso sõnul pole kaitsevaldkond talle võõras, kuna ta on aastaid töötanud kaitseministeeriumis ja kaitseuuringute keskuses. “Olen teinud läbi ka kõik need sõduritestid ja 90-ndatel olin seotud ka Kaitseliiduga,” märkis Hanso. Praegu ta Kaitseliitu ei kuulu.

Hanso kriitikute hinnangul oli linnapea koht talle vaid hüppelauaks riigikokku ja sealt siis juba ministritoolile.

“Paistab, et Kuressaare linna ja ekslinnapeade puhul on see nagu saatus,” kommenteeris Hanso naljaga pooleks. “Minu puhul polnudki nagu valikut – kui Urve Tiidus läks kultuuriministriks ja Jaanus Tamkivi keskkonnaministriks, siis Hannes Hanso läks samuti k-tähega kaitseministriks. Rohkem k-tähega ministeeriume ei ole.”

Sarnaselt Mikseriga Hannes Hanso ajateenistust läbinud ei ole. “Mu klassivennad, kes ülikooli ei astunud, läksid veel Nõukogude sõjaväkke, mina läksin aga ülikooli ja sain pikendust,” rääkis Hanso. “Pärast seda olin aastaid Eestist ära välismaal.”

Ka ei tea Hanso, mis saab plaanist teha maakerale rattasadulas tiir peale.

“Praegu tuleb prioriteete sättida poliitilise ametikoha ja vastutuse järgi,” lausus Hannes Hanso. “Tean, et järgmine reis toimub, aga millal, jään vastuse võlgu.”

Praegu on Hannes Hanso Kuku raadio saate “Välismääraja” saatejuht. “Mulle nii meeldib seda saadet teha, aga kardan, et pean selle lõpetama.” Ka ei tea Hanso, mis saab plaanist teha maakerale rattasadulas tiir peale. “Praegu tuleb prioriteete sättida poliitilise ametikoha ja vastutuse järgi,” lausus Hannes Hanso. “Tean, et järgmine reis toimub, aga millal, jään vastuse võlgu.”

Print Friendly, PDF & Email