Vao ja Aste süütamine pole võrreldavad (36)

Muhulasest ajakirjanik Katrin Pauts leiab, et Vao pagulaskeskuse ja Aste elamu süütamist võrrelda ei saa.

Mind hämmastas, kui peaministri visiit Vao pagulaskeskusse vallandas Facebookis massihüsteeria – hoogsalt tõmmati paralleele juulikuise traagilise Saaremaa põlenguga ja leiti, et peaminister pidanuks ka sinna kohale minema.

Ma ei hakkagi laskuma nüanssidesse, mida tavainimene ei tea (ajakirjanikud, kes samal teemal sõna võtsid, siiski võiksid kursis olla) ehk miks need juhtumid ei ole tegelikult võrreldavad. Mis mind enim vihastab, on fakt, et kaks kuud tagasi ma ei märganud Facebookis kampaaniaid põlenguohvrite toetuseks. Ei pannud tähele, et uudisele viitavat linki oleks massiliselt jagatud või ohvritele kaasa tuntud. Saarte Hääle loole, kus kutsuti üles annetama, kirjutasid kaasmaalased hoopis kommentaariks, et abistada polevat tarviski…

Mis õigusega teha peaministrile etteheiteid ja ise hoolida nii valikuliselt? Mis õigusega manipuleerivad pagulastevihkajad tragöödiaga, mis kaks kuud tagasi ei erutanud kedagi peale käputäie kohalike (ehkki uudist kajastas ka üleriigiline meedia)? Kui paljud neist, kes täna postitust jagavad, aitasid tookord põlengumaja elanikke?

Hoolimine oma rahvast alaku ikka iseendast ja naabritest, mitte kadedast valvsusest pagulaste abistamise suhtes.

Eesti rahvast ja tema muredest ei hoolita? Aga kes keelab? Loobugem sotsiaalmeedias passiivselt ohkimisest, keda kõiki “peaks aitama”, ja tehkem midagi ära. Ehk kasvab suuremeelsus nõnda palju, et seda lõpuks ka pagulastele jagub.


Süütamisi tulnuks käsitleda ühtmoodi?

Sotsiaalmeedias on Vao pagulaskeskuse süütamise teemalised uudised pälvinud elavat vastukaja.

Ajakirjanik ja omastehooldajate liidu juht Tiina Kangro võrdles Vao pagulaskeskuse süütamist juuli algul Lääne-Saare vallas Aste külas asunud maja süütamisega, kus hukkus kaks majaelanikku.

“Võrdse kohtlemise põhimõtte järgi tuleb võrdseid olukordi käsitleda ühtmoodi. Samasuguste olukordade ebavõrdne käsitlemine on diskrimineerimine,” viitas Kangro õiguse printsiipidele Eesti Vabariigi põhiseaduse alusel.

“Miks ma selle paralleeli tõin? Tulekahju tekitamine Vaos vajab arusaadavalt uurimist ja hukkamõistu. Selline “overkill” nagu täna aset leidis, tõmbab just vastupidi kogu teemale perversset tähelepanu. /—/ Eriti ohtlik on selline demonstratiivsus olukorras, kus teame, kui palju on meie kaasmaalaste seas praegu kitsa maailmapildiga ja teemast “ülesköetud” inimesi.

Oleks ehk piisanud, kui kohapeal oleks pagulastega suhtlemas käinud siseminister ning riigijuhtide laiem ring ja taustameeskonnad oleksid fokusseerinud oma järjekindla tegevuse tegeliku kriisi juhtimisele, mitte raisanud oma aega ja oskusi pseudokriisi näidisseljatamise etendusele. Ja mis seal salata – ka meedia oleks võinud hoida pisut argikriitilist vaatenurka.”

“Ka mina mõtlesin sellele kurvale sündmusele Saaremaal,” kirjutas Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler. “Kus olid siis poliitikute avaldused? See näitab, kui palju tegelikult hoolitakse inimelust ja kui palju tehakse poliitikat.”

Print Friendly, PDF & Email