Vilsandi ilmajaamal täitus 150. aasta

Esmaspäeval möödus 150 aastat esimesest Vilsandi rannikujaamas koostatud ilmaprognoosist.

Vilsandi vanim säilinud ilmavaatlusraamat on ajavahemikust 31. august 1865 kuni 31. detsember 1870. Vaatluskoht oli tuletorni juures, mis oli tollal ainuke riiklik institutsioon saarel, kui piirivalve välja arvata. Esimene teadaolev vaatleja oli pagunikandja, alamporutšik Petrov ning vaatlused toimusid iga kahe tunni tagant.

Eesti meteoroloogia ajaloos olulisel päeval külastas Vilsandi ilmajaama ka saarte visiidil viibinud keskkonnaminister Marko Pomerants. “Kui ikka lõõbitakse selle üle, mis idast kõik tulla võib, siis Vilsandi ilmajaama inimestelt saame me esimesena teada, mis meid läänest ootab. Seda vähemasti ilma kohta ja seetõttu on Vilsandi ilmarahval eestimaalaste jaoks oluline roll täita,” lausus minister.

Print Friendly, PDF & Email