Väikese kooli “võlud” ja valud (1)

KOGU KOOL PILDIL: Kahtla kooli avaaktusel mahtus kogu koolipere lahedasti ühte võimla nurka ära. Foto: Tõnu Veldre

KOGU KOOL PILDIL: Kahtla kooli avaaktusel mahtus kogu koolipere lahedasti ühte võimla nurka ära. Foto: Tõnu Veldre

Kooli sulgemine on väikeses kogukonnas vahest kõige põletavam teema. Samas ei kaaluta pahatihti mõistusepäraselt, et ehk oleks koolile kulutatavat raha kasulikum kulutada millelegi muule ega mõelda, kuidas mõjub vaid paarikümne õpilasega kool lapse arengule.

Alles eelmisel nädalal mõjus üsna šokeerivalt uudis, et Kihelkonna kooli pea pooled õpilased lähevad 1. septembril hoopis Lümanda kooli. Üks olulisemaid põhjuseid oli see, et lastel pole koolis sõpru ja nad ei saa näiteks meeskondlikku spordiala harrastada. See viimane tõik on Kihelkonna kontekstis eriti irooniline, arvestades, et Kihelkonna on läbi aegade olnud maakonna põhikoolide korvpallikants. Eestiski tegusid teinud. Kodukooliks oli see näiteks meistrisarjas pallivale Indrek Kajupangale.

Põhikoolidest on Saare maakonnas viimase kümne aasta jooksul täiesti kinni pandud kaks: 2007. a suleti Torgu põhikool ja 2012 Kaarma põhikool. Torgus oli viimasel õppeaastal 39 ja Kaarmal 55 õpilast. Tulevik näitas muidugi õpilaste arvu vähenemist.

Raul Vinni, Urmas Kiil

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email