VAATA FILMI: Saare noored filmitegijad said hooandjate abiga filmi purki (1)

VÕTETEL: Tõtt vaatavad Markus Aru ja Kaspar Mölder, taustal jälgib olukorda Karl Juhandi. Foto: Anni Viskus

VÕTETEL: Tõtt vaatavad Markus Aru ja Kaspar Mölder, taustal jälgib olukorda Karl Juhandi. Foto: Anni Viskus

Saaremaa noorte lühifilm sai läinud aasta lõpul internetiportaalis Hooandja vajaliku raha kokku. Nüüd on film pealkirjaga “Võõras maa” lõpuks valmis.

Filmi üks loojatest, kevadel gümnaasiumi lõpetanud ja parasjagu ajateenistuses viibiv Karl Juhandi tõdes, et filmi tegijatena jäid nad tulemusega üldiselt rahule. Samas möönis ta, et eks sai kogu asja vaimusilmas ikkagi palju suurejoonelisemalt ette kujutatud. Peamiselt seadis takistusi lihtsalt kogemuse puudumine, aga seda ju tuligi protsessi käigus kõvasti juurde.

“Protsess ise oli nii ja naa, osa asju sujus ideaalselt, aga mõnd keerulisemat stseeni tuli ikka mitu korda filmida,” tunnistas Juhandi. “Vahepeal hirmutas meid ka lumi, nii et eelmise aasta lõpus läks mõne asjaga päris kiireks. Kui pärast paistis, et väga paks lumi ikkagi maha ei tule, siis sai veel natuke lihvi anda.”

Võtteperiood andis noortele kõige enam õppetunde ajaplaneerimise osas. Paar korda jäädi hätta päevavalguse lõppemisega ning ühel korral saadi kaamera kinni alles keskööl. Karl Juhandi nentis, et veidi enam kui pooletunnine film oli “toorena” valmis tegelikult juba kevadel. Siis esitasid tegijad selle ka Kuressaare gümnaasiumi minifilmide festivalile, ent seal juhtus mingisugune tehniline apsakas ning nõnda jäi “Võõras maa” võistlustulest välja.

Pärast festivali silusid noored filmi veel videotöötluses, aga kuna vahepeal tuli rohkem pühenduda gümnaasiumi lõpetamisele, siis jäi film mõneks ajaks tahaplaanile. “Suve algul sai sellega uuesti tegelema hakatud, aga kuna tehnika tegi nalja, siis me ei jõudnud seda enne ajateenistust üles panna,” selgitas Juhandi.

Nüüd jõudis film aga lõpuks internetti, kuna ülemad olid Karl Juhandi sõnutsi väeosas nii lahked, et lasid sõdurpoisid kodusaarele käima. Väeossa tagasi sõites ilmnes aga veel üks väike probleem – filmi ei saa praegu nutiseadmetest vaadata. “Eks me püüa selle probleemi lahendada järgmise linnaloa ajal,” lubas Juhandi.
Tavaarvutist on film kenasti vaadatav.

Lühifilmi tegevus toimub 1990. aastatel värskes Eesti Vabariigis ning see pajatab korrumpeerunud võimudest ja inimestest, kes seda enda heaks ära kasutavad. Siiski ei puudu filmist ka seadusesilmad, kes õigluse ja korra eest võitlevad. Kuid ka politseinik on inimene, kellel on oma pahed, mured ja emotsioonid, millega igapäevatöö kõrvalt võitlema peab.

Filmis näitlevad Karl Juhandi ja kaasautor Kaspar Mölder, lisaks nende klassi- ja lennukaaslased, sõbrad, tuttavad ning emad-isad, õed-vennad. Ka režissöörid olid Karl ja Kaspar ise. Operaatoritöö tegi suvel Saarte Hääleski reporterina töötanud Anni Viskus ühes Kaspar Möldriga. Kõik kolm – Kaspar, Karl ja Anni – olid ka stsenaariumi autorid.

Print Friendly, PDF & Email