Helvi Koppel: mudaravi on parim terviseallikas!

HELVI KOPPEL: “Saatke sealt Soomest mõni meie arst tagasi, siis saan ka mina lõpuks pensionile minna.” Foto: Sander Ilvest

HELVI KOPPEL: “Saatke sealt Soomest mõni meie arst tagasi, siis saan ka mina lõpuks pensionile minna.” Foto: Sander Ilvest

Eile tähistas 75. juubelisünnipäeva Kuressaare sanatooriumi vanemarst Helvi Koppel, keda paljud saarlased tunnevad kui oma mudaraviarsti ja mudaravi taastajat Kuressaares pärast Teist maailmasõda.

“No eks teised ikka selle ravi taastasid ja tegid ära suure töö. Mina üksinda poleks midagi suutnud. Tegin toona vaid seda, milleks olin koolitatud, see tähendab arstitööd,” jäi Helvi Koppel vestluses tagasihoidlikuks. “Õigem oleks vist öelda, et olin Saaremaa mudaravi taassünni juures.”

Dr Koppel on pärit Tagavere kandist. Kohe pärast Tartu ülikooli arstiteaduskonna lõpetamist 1964. aasta kevadsuvel tuli ta kodusaarele tagasi ja asus siin tööle jaoskonnaarstina. Kuid juba 1965. aasta kevadel lükkas ta Kuressaare lähistel Kudjapel koos abilistega käima sõjajärgse Saaremaa esimese mudaravila – Mereranna mudaravila.

Mereranna mudaravila töötas kevadest sügiseni ühtekokku 14 hooaega. “Kui palju patsiente on minu juurest läbi käinud, seda ei oskagi ma praegu kohe öelda. Kudjape ravilat külastas hooaja jooksul 700–800 inimest kindlasti,” meenutas Helvi Koppel. “Praegu on Saaremaa spaades patsientide arv küll palju suurem, kuid ravikuuri aeg on märkimisväärselt lühenenud. Kui vanasti võeti ikka 10 kuni 15 mudavanni korraga, siis nüüd ollakse ravil maksimaalselt vaid nädal aega.”

Sanatooriumi raviarsti töö kõrvalt jagub Helvi Koppelil aega ja energiat veel nii palju, et ta töötab perearstina ka Lukase erakliinikus. “Tegelikult olen seal nagu asendusarst,” märkis ta. “See töö aitab mind aga ses mõttes, et näen, mis tervisemured vaevavad saarlasi praegu ja kui suures hädas nad on, et meil ei jagu piisavalt perearste.”

Küsimusele, mis ikkagi on tema elujõu ja elurõõmu allikas, kas samuti muda, vastas dr Koppel: “Endal pole olnud vajadust mudaravi võtta, ehkki eelistan seda ravi kõiksugu tablettidele. Kui aga meie sanatooriumi korduvalt külastanud soomlased alatasa imestavad, et mina ikka veel arstina töötan, siis olen neile naljatades öelnud, et saatke sealt Soomest mõni meie arst tagasi, siis saan ka mina lõpuks pensionile minna.”

Milles siis peitub enam kui viiskümmend aastat ametis olnud Saaremaa mudaraviarsti Helvi Koppeli enda ülihea tervise saladus? “Alati olen vastanud nii: küllap on mul elus vedanud, et olen kokku puutunud vaid väga heade eesti arstidega,” lausus ta muigamisi.

Print Friendly, PDF & Email