Lõmala sadamat külastas üle aastate taas jahtlaev (2)

ÜLE PIKA AJA: Lõmala sadamas võis jälle näha jahtlaeva. Foto: erakogu

ÜLE PIKA AJA: Lõmala sadamas võis jälle näha jahtlaeva. Foto: erakogu

Kuigi Lõmala sadam on sel hooajal ametlikult suletud ja käivad faarvaatri süvendustööd, põikas sadamasse sisse Gotlandilt tulnud jahtlaev Sedna.

Kuna süvendaja on faarvaatris veel sees, siis lepiti kokku, et jaht võib sadamasse tulla vaid omal riisikol, rääkis MTÜ Lõmala Sadam eestvedaja Andro Roosileht. “Meeskond võttis selle riski ja sai kenasti hakkama,” lisas ta. Mingeid probleeme 1,4-meetrise süvisega jahil Roosilehe sõnul ei olnud. Edaspidi saavad Lõmala sadamasse tulla ka kuni kahemeetrise süvisega alused, märkis ta. Süvendustööd peaksid sadamas lõppema paari nädala jooksul, kuid jahte hakatakse taas vastu võtma järgmisel aastal.

Andro Roosileht ütles, et faarvaatri merepoolne ja ka akvatooriumipoolne ots olid heas korras. Faarvaatri keskel oli aga liivaseljandik, mis hakkas pärast viimast süvendamist nii-öelda tagasi vajuma. Nüüd on aga endine probleemne koht faarvaatris 30 meetri laiusel alal süvendatud. “Loodan, et see tagab, et võime edaspidi faarvaatrit rahumeeli aastaid kasutada, ilma et peaks uuesti süvendama hakkama,” sõnas Roosileht. Lõmala sadama sissesõidutee ja akvatooriumi puhastamist setetest toetas ettevõtluse arendamise sihtasutus 158 000 euroga.

Lõmala külastuskeskus avati 2010. aasta juulis ja sadam 2011. aasta juunis, kuid paari viimase aasta jooksul ei ole jahid sadamat külastanud. Roosileht on aga optimistlikult meelestatud ja usub, et pärast süvendustöid leiavad meresõitjad Lõmala sadama taas üles.

Eelkõige oodataksegi aluseid, mis tulevad Gotlandi poolt. “Kui tulla Gotlandilt Saaremaa poole, siis oleme üks esimesi sadamaid, kuhu saab pärast pikemat meresõitu siseneda,” märkis Roosileht. Uus hooaeg algab sadamas järgmisel kevadel. “Meil ei ole mõtet sel aastal toodreid ja muid asju vette panna, sest oktoobris ei tule enam eriti kedagi,” selgitas ta.

Eile Lõmalast lahkunud Rootsi soomlased jäid Lõmala sadamaga Andro Roosilehe sõnul rahule. “Ütlesid, et meil on üks ilusamaid sadamaid siin ja lubasid järgmisel aastal taas tulla,” rääkis Roosileht ja lisas, et edasi seilasid külalised Vilsandi poole.

Print Friendly, PDF & Email