Kaks kena retsepti suvikõrvitsast

HÕRGUTIS VALMIS: Õile Aaviku suvikõrvitsapirukas on lihtne ja tervislik. Foto: Irina Mägi

HÕRGUTIS VALMIS: Õile Aaviku suvikõrvitsapirukas on lihtne ja tervislik. Foto: Irina Mägi

Suvelõpule kohaselt on koduaedades valmimas ohtralt vitamiinirikkaid saadusi, teiste seas ka suvikõrvitsaid. Kuidas suvikõrvitsast aga midagi hõrku valmistada? Kauaaegse toitlustusõpetaja Õile Aaviku kinnitusel saab sellest igasuguseid maitsvaid roogi, võta ainult vaevaks kokata.

Saarte Hääle palvel suvikõrvitsa käsile võtnud Õile Aaviku sõnul on see igati väärt kõrvitsaline. Aavik nendib, et sellest saab valmistada väga erinevaid toite: erinevate täidistega täita, teha toorsalateid, kuumi lisandeid, pajaroogasid, vormitoite ja suppe või lisada hakklihale.

Nagu sellest veel vähe oleks – ka suvikõrvitsa õis on söödav, Õile Aaviku kinnitusel nii küpsetatult kui toorelt salatites. Samuti on võimalik suvikõrvitsat edukalt talveks purki marineerida, seda nii eraldi kui ka koos teiste köögiviljadega. “Suvikõrvits on väärtuslik C-vitamiini sisalduse poolest, samuti sisaldab see rikkalikult kaaliumi ja kiudainet, lisaks ei saa mainimata jätta, et suvikõrvits sisaldab väga vähe kaloreid,” räägib Aavik.

Tõestamaks, et suvikõrvitsast pole keeruline head rooga valmistada, küpsetab ta piruka, mida iga lugeja saab proovida kodus järele teha.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email