Ugandalased käisid Aavikunurgal ilu loomas (2)

AAFRIKLASED SAAREMAAL ILU LOOMAS: Uganda turismitöötajad Aavikunurga turismitalus oma oskusi näitamas. Vasakult Kabahweza Doreen, Namugundho Shamim, Simon Kaitu, Kiryowa Godfrey, Aavikunurga perenaine Ülle Purga, Kenneth Atim, Kiiza Harriet ja SA Tallinna Arengu- ja Koolituskeskus juhatuse liige Kalle Sepp. Foto: Tambet Allik

AAFRIKLASED SAAREMAAL ILU LOOMAS: Uganda turismitöötajad Aavikunurga turismitalus oma oskusi näitamas. Vasakult Kabahweza Doreen, Namugundho Shamim, Simon Kaitu, Kiryowa Godfrey, Aavikunurga perenaine Ülle Purga, Kenneth Atim, Kiiza Harriet ja SA Tallinna Arengu- ja Koolituskeskus juhatuse liige Kalle Sepp. Foto: Tambet Allik

Nädalavahetusel viibis Saare maakonnas kuueliikmeline Uganda turismiedendajate delegatsioon. Kauge Ida-Aafrika riigi turismiametnikud tutvusid Saaremaa vaatamisväärsustega ja külastasid mitut turismiobjekti, sealhulgas Aavikunurga turismitalu Laimjala vallas.

Ugandas nõustajana töötanud Aavikunurga talu perenaise Ülle Purga sõnul said ugandalased Saaremaal nähtust positiivse elamuse. “Neile meeldis siin valitsev puhtus ja kord. Panga pangal juhtisid nad omavahelises vestluses tähelepanu prügikastidele, mis turistide jaoks paigaldatud. Inimestel on koht, kuhu prügi poetada. Külalised kiitsid aedade lilleilu, heakorrastatud taluhoove, korralikult koristatud viljapõlde ja palju muudki,” rääkis Purga.

Veel hindasid kauged külalised saarlaste vastutulelikkust ja sõbralikkust. “See oli mulle endalegi üllatuseks, sest meil tavatsetakse rääkida, et saarlased on endassetõmbunud ja väga tõsised,” nentis Aavikunurga perenaine.

Kõigis kohtades räägiti võõrastele ühe või teise paikkonna kontseptsioonist. Majutusasutusteski on igal toal oma lugu, millest külalistelegi pajatati. Eksootikast said nad samuti osa. “Me viisime nad kalale. Nad käisid võrke sisse laskmas ja hommikul kala merest välja toomas. Ise nad seda ka puhastasid. Süües kiitsid ahvenarooga, öeldes, et see olevat parim, mida nad siinmail on söönud,” edastas Ülle Purga aafriklaste hinnanguid.

Võõrustaja pani mustad mehed ja naised lausa kunsti tegema. Aavikunurga taluõuel seisavad nüüdsest Uganda rahvusvärvides maalitud puupakud.

Aafriklased viibisid Eestis sihtasutuse Tallinna arengu- ja koolituskeskus arenguprogrammi raames. Ugandalased on varemgi nii Eestis kui ka Saaremaal käinud. Siin omandatud kogemuste põhjal on nad oma riigis avanud kaks i-punkti.

Ugandalaste seekordne külaskäik tugevdas taas kahe maa turismialaseid kontakte. Ilmselt saavad saarlasedki tulevikus turismifirmade kaudu tutvuda Uganda kui turismimaaga ja ugandalased tulla samamoodi Saaremaale.

Print Friendly, PDF & Email