SÜM naasis Atlandi tagant suurepäraste emotsioonidega

VIIMASEL KONTSERDIL: SÜM koos maestro Roman Toiga Ehatares.  Foto: Erakogu

VIIMASEL KONTSERDIL: SÜM koos maestro Roman Toiga Ehatares.
Foto: Erakogu

Saaremaa meeskoor SÜM naasis möödunud nädala lõpus Kanadast, kus kahe nädala jooksul anti mitmeid kontserte ja kohtuti ka maestro Roman Toiga.

SÜM-i juhatuse esimees Asko Berens ütles Saarte Häälele, et nii meeskoor ise kui ka nende sealne publik jäi väga rahule. “Häbeneda ei olnud meil küll midagi, olime täiesti võrdväärsed teiste valitud kooridega,” ütles ta. Berensi sõnul oli see tõeline Eesti fännide kokkutulek, kus sai lisaks laulmisele ka hästi palju suhelda.

SÜM valmistus Kanada reisiks küllaltki tõsiselt. “Kuulajad ütlesid, et iga esinemisega läks asi paremaks,” sõnas Berens. Ta selgitas, et neil tekkis Kanadas justkui oma fänniklubi, kes käis kõikidel kontsertidel, kus SÜM esines. Kokku andis SÜM kuus kontserti nii Whistleris ja Vancouveris, kus toimusid Lääneranniku Eesti Päevad, kui ka Torontos.

Festivali üks eesmärke on väärtustada ja tutvustada eesti kultuuri. Kokku oli seal üle 750 osaleja Põhja-Ameerikast ja Eestist. Publikut oli suurematel kontsertidel Berensi hinnangul ikka sadades, kui mitte rohkemgi.

SÜM-i koorivanem Margus Birkenfeldt nentis, et vahest kõige emotsionaalsem kontsert oligi viimane, mis anti Torontos asuvas eakate kodus Ehatare. “See oli kui rosin kringlis,” rõõmustas Birkenfeldt.

Publiku seas oli ka tunnustatud helilooja ja dirigent Roman Toi, kes suve hakul oma 99. sünnipäeva pidas. Birkenfeldti sõnul oli Toi nägu terve kontserdi kestel naerul. Hiljem lõunalauas oli Toi öelnud, et SÜM laulis rõõmuga. Ehatares veedavad oma vanaduspõlve peaasjalikult Kanada eestlased, kelle seas on ka kümmekond Saaremaa juurtega inimest.

Lääneranniku Eesti Päevade kohta ütles koorivanem, et see oli väga liigutav sündmus. “Mõtled, et oled Eestist tuhandete kilomeetrite kaugusel, ja kui hakkad mõtlema, et kust need inimesed tulevad kõik ja mis on see põhjus, siis on ikka väga võimas,” lisas ta.

Kanada reisi pidas Berens teatud moel ka justkui investeeringuks Eesti ja Saaremaa jaoks. “Kõik, kellega vestlesime, kibelesid tegelikult Eestisse ja Saaremaale,” tõdes ta. Külla kutsuti ka Toronto meeskoor, kes on varem kaks korda siin käinud.

Print Friendly, PDF & Email