Maarja festivalil peeti laata ja maaliti ikoone (1)

LISAKS VAIMUTOIDULE KA KEHAKINNITUST: Festivalil pakuti osalejatele ka lõunasööki. Supipotti tassivad Heiko Kivihall oma pojaga ja Terje Volke. Foto: Tambet Allik

LISAKS VAIMUTOIDULE KA KEHAKINNITUST: Festivalil pakuti osalejatele ka lõunasööki. Supipotti tassivad Heiko Kivihall oma pojaga ja Terje Volke.
Foto: Tambet Allik

Pöidel toimunud Maarja festival oli oikumeeniline.

Rukkimaarjapäeval toimunud festival algas liturgiaga Tornimäe Neitsi Maria kaitsmise kirikus. Festival toimus nii Tornimäe kui ka Pöide kirikus ning ka rahvamajas. Kaasatud olid lisaks meile (apostlik-õigeusu kirikule – toim) luterlased ja katoliiklased,” selgitas festivali korraldaja Marina Treima.

Tornimäe kirikukompleksi aias tegutses Tartu ikoonimaalimise töökoja Ikonaat õpituba, kus said osaleda kõik soovijad. “Erandkorras maaliti lapikule kivile. Õpetaja juhendamisel värviti kiht-kihilt nagu ikoonimaalimine ette näeb,” rääkis Treima.

Tornimäe rahvamajas peetud ajalookonverentsil lahati 800 aasta taguseid sündmusi Saaremaal ja sellega seonduvaid kohalikke tavasid ja uskumusi. “Muinasajast rääkis arheoloog Garel Püüa. Keskajast pidas ettekande professor Anti Seralt. Ülempreester Mattias Malli tutvustas jumalaema Maarja käsitlusi,” ütles Treima.

Samas oli avatud ka ikoonimaali näitus “Jumalasünnitaja – Maarjamaa taevane eestkostja”, kus sai tutvuda nüüdisaegse ikoonimaali koolkondadega, aga ka ikoonidega vanemast ajajärgust. See näitus jääb Tornimäel avatuks kaheks nädalaks.

Õhtul enne kontserti tutvustas kunstiajaloolane Juhan Kilumets veel Pöide keskaegset kirikuhoonet.

Pärastlõunal oli Pöide kiriku juures avatud käsitöö- ja aiasaaduste laat, kus paraku nappis müüjaid. “Ostuhuvilisi oli rohkesti, ent miskipärast ei julenud müüjad kodust välja tulla. Need aga, kes kohale olid tulnud, lahkusid rahulolevalt. Kaupa koju tagasi viia naljalt tarvis ei olnud. Huvi kõige pakutava vastu oli suur. Ka koguduse lett osteti pea viimseni tühjaks,” rääkis Pöide kirikuõpetaja Andi Angel.

Seda, et festival ka järgmisel aastal toimub, Treima lubada ei söandanud. “Mina projektijuhina leian, et ürituse sisu peab olema kandev. Festivali festivali pärast korraldada pole mõtet,” märkis ta. “Kahe Maarja kogudusena valisime toimumisajaks rukkimaarjapäeva. See on sobiv aeg, mil mujalt tulnud rahvas veel liigub. Aga midagi täpsemalt ma praegu öelda ei tahaks,” jäi ta napisõnaliseks.

Print Friendly, PDF & Email