Sellel aastal ei pruugi seenesaaki üldse tulla (6)

Sellel aastal ei pruugi seenesaaki üldse tullaSeenehooaeg peaks algama juba nädala pärast, kuid hiljutised kuumad ilmad on seeneliste saagilootusi suuresti kahandanud.

Mükoloog Vello Liiva (fotol) sõnul ei ole praegune ilm rikkalikku seenesaaki soodustav. “Tavaliselt on augusti teine pool ikka vihmane ja niiske, kuid sel aastal on asjad vastupidi. Juulis sadas vihma ja nüüd on kuiv ja palav. Kõik sõltub ilmast. Praegu ei ole olukord küll nullis, aga eks ta sinna lähedusse jääb. Metsas ei ole peale kuivanud kukeseente midagi leida. Ma ei julge küll veendunult öelda, et igal pool Saaremaal on nii, aga kui vahepeal osas piirkondades sajab, siis üldpilti see paremaks ei tee,” rääkis ta.

Liiv nentis, et kui vihma tuleks, siis võiks juba nädala pärast korviga metsa minna. “Kui ta nüüd laseb augusti lõpuni kuiva, siis võib öelda, et seeneaasta jääb ära, sest kõrghooaeg on tavaliselt septembri esimestel nädalatel, mil saab kõige rohkem erinevaid liike korjata,” seletas ta.
Saaremaa muuseumi looduskogude vanemteadur Sirje Azarov tunnistas samuti nigelat olukorda. “Viimased seenelkäigud on näidanud, et tänavune saak ei ole paljutõotav. Enne kuumalainet oli seeni oluliselt rohkem. Kui ta ikka kuivaks kipub minema, siis seeni ei tule ka. Mingites piirkondades võib olukord aga täitsa hea olla, sest ega ilm ja loodus ole siis igal pool ühesugused. Mina olen rohkem käinud Vanalõve ja Sandla piirkonnas,” ütles ta.

Print Friendly, PDF & Email