Turul on aedvilja ka toorsalatina

ÄMBRISALAT: Kui salatile ostjaid ei leia, teeb Piret Lember selle õhtul kodus talvevarudeks purkidesse sisse.  Foto: Raul Vinni

ÄMBRISALAT: Kui salatile ostjaid ei leia, teeb Piret Lember selle õhtul kodus talvevarudeks purkidesse sisse.
Foto: Raul Vinni

Eile võis Kuressaare turul näha kõiki hooajakaupu. Uudisena oli letile ilmunud ”Ämbrisalati” nime all müüdav värske toorsalat. Müüjate kinnitusel on viimaste päevade kuumus tomatid punetama pannud. Samas hakkavad kukeseened metsas otsa lõppema. Mustikaid aga veel leiab. Esimesed selle aasta õunad on samuti müüki jõudnud.

Valjala kandis aiasaadusi kasvatav Piret Lember selgitas, et värsket toorsalatit müüb ta turul esimest päeva. “Eelmisel aastal müüsin salatit kuumutatult, nüüd mõtlesin, et teeks värskega proovi,” rääkis ta. Salatikilo maksis 5 eurot. Kui kaup ei lähe, kuumutab ta salati õhtul ära ja paneb talveks purki.

Letil olevad värsked kurgid valis ta spetsiaalselt väikesed, et inimesed saaksid neid ise marineerida. Suuremad kurgid lähevad aga soola. Sel aastal tuli kurke pikemat aega topeltloori all hoida. Igal õhtul kulub tal hulk aega taimede kastmisele. Piret kinnitas, et tema kaup läheb kõik müügiks. “Kõike ostetakse. Võib-olla tomatit-kurki läheb rohkem. Te pange lehte, et tomati- ja kurgisoovijad võivad mulle ka helistada,” kasutas ta juhust oma kaupa reklaamida.

Värske kurgi kilo sai turult eile kätte kahe euroga. Hapendatud kurkide eest küsisid erinevad müüjad 3–5 eurot kilost. Punapeedi, kartuli-, porgandi- ja kapsakilo maksis 1 euro. Plastikkarbitäie kasvuhoones kasvatatud maasikafüüsalite eest tuli välja käia 3 eurot. Sama palju maksis tomatikilo. Lisaks punastele tomatitele leidus ka kollaseid.

700 grammi kukeseente hind oli eile 6 eurot ja 50 senti. Pool plastikkarpi mustikaid maksis 3 eurot ja suur plastiktops tikreid euro. Väikse topsi tikreid sai 40 sendi eest.

Lillehinnad jäid 25 sendi ja euro vahele. 100 grammi tilli maksis euro ja suvikõrvitsa kilost küsiti 50 senti. Konkurentsitult kalleim oli 10-eurose kilohinnaga küüslauk ja kirsikilo maksis 5 eurot. Martsipan-õunad maksid seevastu vaid euro kilogramm.

Print Friendly, PDF & Email