Europeade’i varjutas kehvapoolne korraldus

Saarlased naasid üleeile Euroopa folkloorifestivalilt Europeade, mis sedakorda toimus Rootsis Helsingborgis, kahetiste tunnetega. Ühelt poolt oli tore ja emotsionaalne üritus, teisalt jättis saarlaste hinnangul soovida korralduslik pool.

Saare maakonnast osalesid neli rahvatantsurühma ja Orissaare Kannelnaised (juhendaja Õie Pärtel). Rahvatantsurühmadest läksid Rootsi Tornimäe segarühm (juhendaja Ene Laak), Tornimäe naisrühm Kupar, veteranide tantsurühm Ehaviir Orissaarest ja Muhu folkloorirühm Ätses (viimatinimetatuid juhendab Anne Keerd). Kokku ligikaudu 70 inimest, terve Eesti delegatsiooni suurus oli aga umbes 900 inimest.

Anne Keerd, kes on aastaid festivalil osalenud, ütles Saarte Häälele, et tema jaoks oli see organisatsiooniliselt kõige nõrgem Europeade. “Palju jätsid soovida täiesti elementaarsed asjad,” selgitas ta, viidates, et esinemispaikades puudus vajalik tehnika. Polnud ei mikrofone ega kõlareid jms vajalikku.

Ta lisas siiski, et kokkuvõttes pakkus festival hea elamuse.

Graafik olid Keerdi sõnul üsna tihe ja vaba aega praktiliselt ei jäänudki. Kontserdid toimusid erinevatel päevadel ja erinevates kohtades ning oli vaja ka ettevalmistusi teha, selgitas ta.

Kolm aastat tegutsenud Kannelnaised osalesid Europeade’il esimest korda. Nende juhendaja Õie Pärtel sõnas, et ka Kannelnaiste kava oli üsna tihe ja esinemisi täis. Mängida said nad festivali pealavalgi. Ka Pär-tel märkis, et kuigi naistele üldiselt Helsingborgis meeldis, varjutas kogu üritust kehvapoolne korraldus. Ta selgitas, et kannel on teadupärast üsna vaikne pill ja kui peab ikka ilma valjuhäälditeta vabas õhus esinema, siis tekitab see nördimust küll.

Pöide valla kultuurijuht Krista Riik arvas, et eestlased esinesid festivalil kõik väga tublilt. “Kontserdid olid vahvad ja toredad, aga kui võrrelda Poolaga, siis heaoluriigis Rootsis olid asjad natuke sassis,” lisas Riik. Nimelt toimus eelmise aasta Europeade Poolas Kielce linnas.

Suurel Euroopa folkloorifestivalil osalemine pakub Anne Keerdi sõnul võimaluse näha teisi riike ja ka teiste maade kollektiive. Samuti on see koht uute sidemete loomiseks. Sel aastal osalesid festivalil kollektiivid rohkem kui kahekümnest riigist üle Euroopa.

Järgmisel aastal toimub Europeade Belgias Namuri linnas. Ka esimene Europeade oli 1964. aastal Belgias, toona Antwerpenis. 2011. aastal jõudis Europeade Eestisse, siis võõrustas festivali Tartu.

Print Friendly, PDF & Email