Esmaabikursused kohustuslikuks?

Kui paljud meist oskavad anda esmaabi? Need, kes on spetsiaalse väljaõppe läbinud, ilmselt küll. Mõni ehk mäletab oma kooli- või autokooli ajast üht-teist sellest, kuidas toimida luumurru korral või teha kunstlikku hingamist. Teine asi on see, kuidas neid teadmisi rakendada, kui hädaolukord käes.

Kui paljud meist aga teavad, mida ette võtta rästikuhammustuse korral? Seda, et madu kedagi salvab, ei juhtu õnneks just sageli. Kui aga juhtub ning kohas, kus kohe arstiabi saada pole võimalik ja lähimad tohtrid tuleb lausa mere tagant kohale kutsuda, mis siis?

Hea, kui leidub neid, keda appi kutsuda ja kes teavad, mida teha.

Abruka saarevahina esmaabikursused läbinud Rein Lember oskas rästikult salvata saanud turisti aidata ning kolmveerand tunni pärast saabusid ka meedikud. Kui saarevaht olnuks aga Abrukalt ära? Või kui õnnetus juhtunuks inimtühjas paigas? Mitte alati ju see, kes on hätta sattunud, ei suuda ega oskagi end ise aidata. Ehk peaks esmaabikursused tegema kohustuslikuks kõigile?

Print Friendly, PDF & Email