370 aastat tagasi lõppes Taani võim Saaremaal

Eeloleval nädalal, 13. augustil möödub täpselt 370 aastat päevast, mil Lõuna-Rootsis Brömsebro linnuses sõlmiti rahu Taani ja Rootsi vahel, mis tegi lõpu pea kaheksa aastakümmet kestnud Taani ajale Saaremaal. Lisaks põrmustas see rahu Taani kui suurriigi.

Saaremaa muuseumi peavarahoidja Priit Kivi (fotol) arvates etendas Brömbsebro rahu nii Saaremaa kui ka kogu Eesti ajaloos olulist rolli. “Saaremaale tõi see ju kaasa Rootsi võimu kehtestamise. Kuid Rootsi aeg, ehkki see jäi lühikeseks, muutis paljuski saarlaste mõttemaailma,” rääkis ta. “Eelkõige paranesid Rootsi ajal tänu luterluse levikule haridusolud ja mis vist veelgi olulisem, Karl XI valitsemise ajal alanud mõisate reduktsioon tekitas ka siinsetel talupoegadel pärisorjusest vabanemise lootuse.”

Brömsebros allkirjastatud leping lõpetas aastatel 1643–1645 toimud järjekordse Taani-Rootsi sõja. Rahulepinguga pidi Taani loovutama Rootsile Saaremaa, Gotlandi ning kaks Norra maakonda Härjedaleni ja Jämtlandi. Peale nimetatud alade läks kuni kolmekümneks aastaks Rootsi valdusse Halland – praegu Lõuna-Rootsis asuv maakond.

Lisaks sai Rootsi tollivabaduse Taani väinades, v.a Elbe toll, mida toona võeti mitte Taani kuninga, vaid Bremeni peapiiskopi kasuks. Taani troonipärija Frederik III, kes tol ajal oli Verdeni ja Bremeni peapiiskop, pidi need kaks ametikohta loovutama rootslastele. Just nende tingimuste täitmise tagatis oligi Hallandi maakond.

Brömsebro rahu sõlmimise ajal oli Taani valitseja kuulus Christian IV, kes 1597. aasta augustis-septembris külastas ka Saaremaad. Christian IV oli valitseja, kes on kõige kauem valitsenud mingit Eesti ala – Saaremaal kestis tema võim ühtekokku 57 aastat.

Rootsi valitseja oli 1645. aastal kuninganna Kristiina.

1995. aasta suvel, kui Brömsebro rahust möödus 350 aastat, toimusid Saaremaal Taani päevad. Nende raames korraldati Kuressaare linnuses ka ajalookonverents. Sellel viibis toona ka Bornholmi “pealinna” Rønne tookordne meer Peter Ilsøe. Toona ütles ta ajakirjanikule: “See, et Taani päevade korraldamine on seotud Taani ülemvõimu lõppemisega Läänemerel 350 aastat tagasi, on kahtlemata intrigeeriv… Meil pole sugugi kahju, et Taani pidi paljudest aladest loobuma, mõne piirkonna üle on aga meil lausa hea meel, et sellest lahti saime.” Millist piirkonda Rønne toonane linnapea konkreetselt silmas pidas, ta kahjuks ei täpsustanud.
Rootsi ajaloos omab Brömsebro rahu aga suurt tähtsust, sest sisuliselt algas sellega meie läänenaabri ülemvõim Läänemerel (lad k dominum maris Baltici) ja Rootsi astus uude ajastusse – suurriigi aega, millele tegi lõpu Põhjasõda.

Print Friendly, PDF & Email