Kõnniteeremont ajas poeomaniku vihale (2)

Eile saatis Kuressaare linnavalitsusele kurja kirja Lossi tänaval asuva India käsitöö ja kodutekstiilidega kaupleva poe Indivaras omanik Bharath Chari. Omaniku sõnul on turismiperioodi suvisel kõrgajal alanud kõnniteeremont tema kaupluse vahetus läheduses (fotol) tema ärile halvasti mõjunud.

“Ma olen sügavalt pettunud hoolimatuses, mida kohalik võim on üles näidanud väikeettevõtjate suhtes,” kirjutab Chari. “Peaksite olema teadlikud, et meiesuguste väikejaemüüjate äritegevus piirdub aastas vaid mõne kuuga. Tundub aga, et linnavõimud sellest paraku ei hooli, sest on alustanud linna peatänaval kõnniteeremondiga, ilma et meid oleks sellest eelnevalt informeeritud.”

Saarte Häälele ütles Bharath Chari, et eile külastas tema kauplust kõigest kaks-kolm klienti. “Tavaliselt astub siit läbi üle 50 potentsiaalse ostja, kuid praeguste remonditööde ajal liiguvad inimesed peamiselt teisel tänavapoolel ega pööra meie poele mingit tähelepanu,” rääkis ta. “Kolmapäeval olime aga sunnitud kaupluse juba kell kaks päeval sulgema, sest tee-ehitajad askeldasid otse meie poe ukse ees.”

Mis poeomanikku aga eriti pahandas, oli see, et eile külastas Saaremaa Sadamat selle suvehooaja viimane ristluslaev. “Varasematel kordadel, kui kruiisilaev on Saaremaal käinud, müüsime päevas kaupa 500–600 euro väärtuses,” tõdes Bharath Chari.

Poeomaniku sõnul ajendas teda linnavalitsusse pöörduma asjaolu, et sel probleemil on kindlasti laiem kandepind, mistõttu võib sääraseid asju ka tulevikus ette tulla. “Hea oleks, kui linnavalitsus aitaks pigem kaasa kohaliku äri edendamisele, mitte ei seaks äritegevusele tõkkeid,” arvas ta.

Kuressaare linnapea Madis Kallas, kes eile pärastlõunal Lossi tänaval asuvat kauplust isiklikult külastas, ütles, et mõistab poeomaniku pahameelt. “Rääkisin ka temale, et üldiselt on linn üritanud suve tippajal ehitustöid keskväljaku, lossipargi, Lossi tänava, ranna ja nende lähialadel vältida ning suures osas on see meil ka õnnestunud,” tõdes ta. “Kuid teisalt tuleks arvestada ka ehitajatega, kes soovivad oma tööd kuival ajal ära teha.”

Linnapea sõnul juhtus nüüd kahjuks nii, et Lossi tänava üks pool läks remonti ärilises mõttes väga kasulikul ajal, kui Saaremaale saabus järjekordne ristluslaev.

Küsimusele, kas kohtumisel poeomanikuga saavutati lõpuks üksmeel ja teineteisemõistmine, vastas Kallas: “Ütlesin, et vähemalt nii palju saan tagada, et need tööd lõpetatakse hiljemalt täna (s.o neljapäeva – toim) õhtul. Vähemalt on mulle nii lubatud. See omakorda tähendab, et reedel, kui algavad merepäevad, mis toovad Saaremaale veelgi rohkem rahvast, on kõnnitee avatud ja pood saab taas normaalselt tegutseda.”

Kuressaare linnapea lisas, et alati pole võimalik suvisel ajal kesklinnas kõikidest remonditöödest loobuda. “Et aga sääraseid arusaamatusi tulevikus vältida, tuleb meil edaspidi ettevõtjate ja kinnistuomanikega rohkem rääkida,” möönis ta.

Print Friendly, PDF & Email