Saaremaa II lõõtspillipäeval üle 30 osaleja

KÜLA KARLA KÜSITLEDA: Lõõtspillipäeva peakorraldaja Sulev Mägi oli ka ise esinejate hulgas. Pillimehele esitab küsimusi päevajuht Küla Karla, kodanikunimega Jaanus Kõrv. (Sulev Mägi, Küla Karla)  Foto: Aare Laine

KÜLA KARLA KÜSITLEDA: Lõõtspillipäeva peakorraldaja Sulev Mägi oli ka ise esinejate hulgas. Pillimehele esitab küsimusi päevajuht Küla Karla, kodanikunimega Jaanus Kõrv. (Sulev Mägi, Küla Karla)
Foto: Aare Laine

Vihmasagarad pillimehi ja -naisi Saaremaa II lõõtspillipäeval Oitme karjamaal laupäeval ei seganud. Publik varjus suure telgi alla ja esinejate lava oli katusega. Pealtvaatajate ette astus oma mänguoskust näitama üle kolmekümne mängija.

Lõõtspillipäeva peakorraldaja, viis aastat tagasi kõrgema kategooriaga tunnustatud Lõpi küla mees Sulev Mägi ütles, et saarlased on osalenud mitmel festivalil ja lõõtspillimängijate kokkutulekul mandrimaal, miks siis mitte pillimehi Saaremaale kutsuda. “Esimene kokkutulek sai teoks kaks aastat tagasi Anglas. See läks kenasti korda. Osales 24 mängijat. Seekord on meid juba üle kolmekümne, kogu aeg tuleb juurde,” rõõmustas Sulev Mägi laupäevase kontserdi alguses.

Samas muretses staažikas pillimees selle pärast, et noori on peale kasvamas vähe. “Mõtlesime noored pillimänguhuvilised kokku kutsuda. Kui huvilisi leidub, siis võiksime neile koolitusegi korraldada,” arvas Mägi.

Rahvariietes tantsupaaridki näitasid Oitmes publikule oma oskusi. Sulev Mägi sõnul soovisid korraldajad sellega näidata, et lõõtspilli saatel on mõnus tantsu lüüa. Tantsujuht Meeli Stankevitši õpilased Leisi keskkoolist olid lahkesti nõus osalema. “Külasimmanitel tantsiti alati lõõtspillimuusika saatel. Keerutati valssi, vihuti polkat ja tantsiti krakovjakki. Tantsijatest puudust polnud. Külanoored oskasid kõiki neid tantse,” meenutas Mägi.

Kogenud mängijate seas oli ka neid, kes lõõtspilli mänginud vaid mõne aasta. Andi Koppel Pöidelt märkis, et tema on kuningate kõrval ikkagi veel poisike. Mandrimaal lõõtsameeste kokkusaamistel pole ta veel käinud, aga unistab sellestki.

Saaremaa üks tuntumaid lõõtspillimängijaid Ain Hannus ei osanudki öelda, mitu lugu tema repertuaaris on. “Võib-olla paarisaja ringis. Tõesti täpselt ei tea,” kostis kikkhabemega naerusuine muusik.

Pühapäeval esines Hannus juba hiidlastele. Nimelt teeb lõõtsamees kaasa Saaremaa Teatri lavastuses “Vedelvorst”. Nüüd siis on hiidlasedki saarlastest näitlejate ja pillimeeste mängu näinud ja kuulnud.

Irja Aardam Leisi vallast esindas lõõtspillimängijana õrnemat sugu. Muusikaõpetaja Irja ütles, et lõõtspillimängu sai ta selgeks siis, kui oli juba viiekümnene. “Akordioni mängisin juba VII klassis. Lõõtspillimängu meeldis mulle aga raadiost kuulata. Laupäeva õhtuti, selle saate ajal püüdsin alati raadio juures olla. Siis, kui Sulev Mägi mängis ansambli Värksepad koosseisus lõõtspilli, mõtlesin, et peaksin õppima ka seda pilli mängima. Nii on läinud. Lastelastele meeldib. Alati nõuavad, et mamma, mängi midagi. Mina mängin ja nemad tantsivad. Siin on ka tore esineda ja teiste mängu kuulata. Elamuse saab siit igal juhul,” rääkis Irja Aardam.

Leisi mehed Aivar Kuusk ja Peeter Aus nautisid kontserti vihmavarju all. Arvi on ise akordionist ja Mihkelgi on seda pilli õppinud. Lõõtspillimuusikast peavad mehed väga lugu. “Need on suured meistrid, kes lõõtspilli mängida oskavad,” hindas Arvi Kuusk esinejate oskusi.

Print Friendly, PDF & Email