Saaremaa taevas olid salapärased lennukid (2)

Reede õhtupoolikul märkasid mitmed saarlased taevasse tekkinud valgeid triipe. Kui tavaliselt jätavad lennukid endast maha sirged triibud, siis seekord tegi(d) tundmatu(d) lennumasin(ad) selgesse taevasse sõõrikuid meenutavaid ringe.

Õhuväe teabeohvitser Alar Laats kinnitas, et tundmatuid lennukeid NATO, sealhulgas ka Eesti õhuruumis ei ole. “Reedel lendas Saaremaa kohal niinimetatud AWACS-lennuk ehk eesti keeles lennupõhine eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise süsteem,” selgitas Laats. “Toimus harjutuslend koostöös BALTNET-iga ehk meie õhuseireüksustega. Tavaliselt lendavad nad umbes kümne kilomeetri kõrgusel,” rääkis teabeohvitser, kelle sõnul on need lennukid ka varem Saaremaa ja üldse Lääne-Eesti kohal lennanud. “Küllap neid lende tuleb edaspidigi ning neid ei maksa peljata,” ütles Laats.

Küsimusele, miks need lennud polnud nähtavad tavainimestele mõeldud lennujälgimissüsteemidele, vastas Laats, et sugugi kõik lennukid pole huviliste netiküljel leheküljel, nagu näiteks Flightradar24, nähtavad.

“Nii näiteks jääb enamik kaitseväe lende avaldamata. Kas te praegu Briti Eurofightereid näete? Ei näe. Hetkel on kaks neist meie õhuruumis lendamas,” rääkis õhuväe teabeohvitser eile ennelõunal.

Laats rõhutas, et alates sellest ajast, kui Eesti sai NATO liikmeks, pole Eesti õhuruumis õhuväe jaoks tundmatuid lennukeid lennanud. “Tõsi, aeg-ajalt on Venemaa Föderatsiooni lennukid meie õhuruumi riivanud, kuid mitte rohkem kui ühe minuti meie õhuruumis lennanud,” tunnistas ta. Niisugune asi, et mingi võõras ja tundmatu lennuk saaks Saaremaa kohal vabalt tiirutada, on tema kinnitusel täiesti välistatud.

Print Friendly, PDF & Email