800 osalejaga retrodisko kestis hommikutundideni (ERR-i VIDEO)

UHKE PIDU: Retrodisko pakkus nii ägedat riietust kui emotsioone. Foto: Margus Muld / ERR

UHKE PIDU: Retrodisko pakkus nii ägedat riietust kui emotsioone.
Foto: Margus Muld / ERR

Laupäeva õhtust pühapäeva hommikuni Orinõmme külas retrodiskol kõlanud hitid meelitasid tantsuplatsile ligi kaheksasada inimest.

Juba kolmas retrodisko Orissaare lähedal asuva Orinõmme külaplatsil hakkas pihta õhtul kella poole kümne ajal, viimane hitt kõlas aga kella seitsme paiku hommikul, kui päike ammugi tõusnud oli.

80-ndate ja 90-ndate surematud hitid tõid kohale kireva publiku, paljud neist diskoajastule kohastes rõivastes ja soenguga. Piduliste seas oli lisaks neile, kes ise omal ajal teismelistena usinasti diskodel käisid, ka praegusi noori, kes tollal sündinudki polnud.

Diskorite Ardi Traumanni, Andres Niitsu ning vendade Aimur ja Ahti Väina valitud lugude saatel vihtusid tantsu nii papa-mamma käekõrval kohale saabunud mudilased kui ka üle kuuekümnesed mehed-naised. Üllatusesinejana astus lavale Ivo Linna naabersaarelt Muhust.

“Pidu oli tore ja nostalgiline – meelde tuli see aeg, kui sai ise diskodel käidud,” ütles üks kohal käinuist, Maidi Tilk. “Häid lugusid oli üheksakümnendatel väga palju – siis ikka osati muusikat teha.”

Maidi Tilga jaoks oli see teine retrodisko. “Olen kaks aastat järjest oma sünnipäevalt otse retropeole läinud – eks tasapisi hakka juba traditsioon tekkima,” rääkis ta.

Orissaare avatud noortekeskuse tööd juhtiva Tilga sõnul on tore, et sellised vabaõhudiskod ka praegustele noortele korda lähevad. Maidil endalgi oli peol laps kaasas. “Hea oli näha, et paljud noored olid vaeva näinud – olid stiilselt riides ja stiilse soenguga, et ajastu hõngu tabada.”

Retrodisko üks organisaatoreid, Ristivälja seltsingu eestvedaja ja Orissaare kultuurimaja juhataja Anu Viljaste võttis peo kokku sõnaga “äge”. “See retrodisko on huvitav fenomen – noored ja vanad mahuvad kõik ühele platsile tantsima,” lausus Viljaste. “Nii mõnigi noor, kellega rääkisin, ütles, et sellisel peol on nii tore olla.”

Viljaste sõnul kuulub temagi diskomuusika austajate hulka. “Olen ju samast külast, kus needsamad poisid (eespool nimetatud diskorid – toim) kaheksakümnendatel niinimetatud Munguka pidudega alustasid, ja eks minagi käisin neil pidudel,” meenutas ta.

Seekordsel retrodiskol kõlasid ka Anu Viljaste oma lemmiklood, näiteks ABBA-lt ja Queenilt. Ning vaatamata peo korraldajate hulka kuulumisele leidis ta ka ise mahti tantsuplatsile minna.

Anu Viljaste arvates võiks säärane vabaõhu-retropidu toimuda vähemalt kord aastas. “Paistab, et inimestele meeldib, sest kohale tullakse teisest Saaremaa otsast ja mandriltki,” nentis Viljaste.

“Pidu läks ladusalt, rahvast oli kõvasti ja meeleolu oli rõõmus,” tõdes üks disko korraldajaid Ardi Traumann. “Tore, et peol said kokku erinevad põlvkonnad ja paljud noored olid peo jaoks riietudes oma vanemate ja vanavanemate garderoobi tuulanud.”

2-euroste piletite müügist saadud tulu – Traumanni andmeil kogunes seda 1600 euro ringis – on kavas kasutada Orinõmme külaplatsi arendamiseks.

Kas tuleb ka neljas retrodisko, on Traumanni sõnul praegu veel vara öelda. “Samas – kas nii populaarset asja kannatab pooleli jätta?” küsis ta.

Vaata Aktuaalse Kaamera videolõiku Orinõmme retrodiskost SIIT!

Print Friendly, PDF & Email