Kohaliku majanduse üllatused

Kui majandus jutuks tuleb, siis räägitakse ikka sellest, mida oma silmaga näha on. Suvel kohtab näiteks mitmel pool turiste ja siis tundub, et kõik on hästi, nii nagu peab. Samuti hakkavad silma puude virnad sadamates ja teede ääres. Meedias räägitakse tihtilugu põllumeestest ja nende muredest. Nii jäävadki mitmed teised valdkonnad kuidagi varju, olgugi et nende osa päris suur on.

Vaevalt leiduks palju neid, kes oskaksid öelda, mis vidinaid või masinate osi Saaremaal toodetakse ja siis siit ära viiakse. Samuti läheb ju kala siit ära. Lettidelt paistavad silma pigem tuunikala kui räim tomatis konservid. Laeva- ja paadiehitusest räägitakse ehk rohkem, kuid seegi valdkond köidab pigem välismaiseid ostjaid.

Niisiis on Saaremaal nii mõndagi varjul, millest teavad rohkem vaid need, kes antud valdkonnaga otseselt seotud on. Kui siseturule orienteeritud ei ole, siis pole ju erilist mõtet ka reklaami teha. Huvitav oleks aga teada, kui palju sellest eksporditulust ikkagi Saaremaale mingil viisil jääb. Ilmselt päris selget vastust sellele paraku polegi.

Print Friendly, PDF & Email