Abrukal tuleb tantsupidu

Tallinna tehnikaülikooli tantsuansambel Kuljus ja Maaülikooli rahvatantsuansambel Tarbatu koos 120 tantsijaga korraldavad laupäeval Abruka I tantsupeo. Esitamisele tulevad tantsud nii eesti rahvatantsu kullavaramust kui ka uuemad autoriloomingu tantsud.

Tegemist on traditsiooniga, mis sai alguse 2012. aastal Ruhnu saarel. “Tekkis idee teha Tarbatu ja Kuljuse ühine üritus ning selleks otsustati pidada tantsupidu Ruhnu saarel,” sõnas väikesaarte tantsupidude traditsiooni algataja Jaanus Randma, Tarbatu kunstiline juht.

Pärast edukat pidu tunnistasid nii tantsijad kui juhendajad ürituse õnnestunuks ja otsustati teha see traditsiooniks. Järgmisel aastal tehti tantsupidu Vilsandil, vahele jäi eelmine aasta, kui toimus üldtantsupidu Tallinnas.

Jaanus Randma sõnul tantsurühmade arvu, mis väikesaarte tantsupidudel osalevad, tulevikus suurendada ei kavatseta. Praegusel kujul saavad tantsijad paraja koormuse ja samuti ei võimalda väikesaartel olevad platsid pidu väga palju suuremaks ajada. Siiani on juhtunud nii, et kõik külastatud saared on asunud Saare maakonnas. Edaspidi püütakse traditsiooni ka mujale kanda.

Lisaks tantsu nautimisele saab peol kuulda ka saarevahi Rein Lemberi pajatusi Abrukast. Pajatuste sisu sõltub saarevahi sõnul paljugi publikust. “Kui kõik on ümberringi naabrimehed, siis ei ole sellest, mida nemad teavad, vaja rääkida, aga kui on rohkem mujalt külalisi, siis nende jaoks on aktuaalne igat sorti teema,” sõnas ta.

Abruka I tantsupidu toimub 1. augustil kell 18. Praam sõidab Roomassaarest Abruka poole kell 16.30 ja tagasi tuleb kell 21. Registreerida saab end praamile tel 51 22 236.

Print Friendly, PDF & Email