Pärimuspäeval väärtustatakse viikingeid

Viiendal Sörvemaa pärimuspäeval jätkatakse muinaspaadi koopia ehitusega ja näha saab ka viikingite võitlust.

Salme kultuurimaja juhataja Maire Sillavee ütles, et pärimuspäevale on oodatud kõik, kes vähegi tunnevad huvi puu- ja sepatöö ning samuti ajaloo ja eriti viikingiaja vastu.

Hommikul kella kümnest hakatakse Salmel nn Läänemere isandate platsil tahuma palke ja viimistlema planke ning kaari, mida kasutatakse muinaslaeva koopia ehitamisel.

“Asja juures on huvitav see, et kõike tehakse analoogsete tööriistadega, mida kasutati tuhat aastat tagasi,” märkis Sillavee. Töid koordineerib ja juhendab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia magistrant Karmo Kiilmann. Sillavee sõnul katsetab Kiilmann ise töövahendeid, mis on valmistatud arheoloogiliste leidude eeskujul, ja laseb seda teha ka huvilistel. Lisaks tutvustatakse ka vastavaid töövõtteid.

Platsil on ka muinaslaevnike laager, kus viikingite taaskehastajad tutvustavad muistsete meresõitjate eluolu ja teevad ka käsitööd. Lisaks saavad pärimuspäeva külastajad välisepikojas ka ise neete ja naelu taguda. “Kohalikud, kellel on huvi asja vastu, võivad ka ise ajastusse mahtuva käsitööga välja tulla,” lisas Sillavee. Kella kahe-kolme ajal tõmmatakse Salmel otsad kokku. Umbes sel ajal demonstreerivad nn taaskehastajad Tartust viikingite võitlust.

Korraldajad ootavad, et ka külalised ise tuleks kohale ajastutruus rõivastuses. Parimate kostüümide kandjatele on välja pandud auhinnad.

Pärimuspäev algab 1. augustil kell 10 Salme rannas, korraldab Salme kultuurimaja.

Print Friendly, PDF & Email