Nasval ehitatud piirivalvelaeva ristiemaks sai Leedu president

Eelmisel reedel ristiti Klaipedas Leedu piirivalve uus patrull-laev Alexandras Barauskas. Laeva ehitas Saaremaa ettevõte Baltic Workboats, kes valiti välja rahvusvahelise konkursiga.

Tseremoonia käigus ütles laeva ristiema, Leedu president Dalia Grybauskaite, et tegemist on ajaloolise hetkega − valmis esimene täiesti uus sõjalaev, mis ehitatud Leedu uue iseseisvuse ajal. President kiitis aluse ehitajaid, relvastust ning märkis, et sümbolina mineviku ja oleviku vahel sai laev 1940. aastal langenud piirivalvur Alexandras Barauskase nime.

“Balti naabritele piirivalve patrull-laeva ehitada on suur au. Selline tellimus näitab, et Saaremaal ehitatavad laevad vastavad kõige kõrgematele rahvusvahelistele militaar- ja tsiviilnõuetele,“ ütles aktsiaseltsi Baltic Workboats juhatuse liige Jüri Taal.

Uue laeva pikkus on 26,5 meetrit, laius 6,2 ja maksimumsüvis 1,6 meetrit. Laeva viivad edasi kolm Volvo-Penta mootorit koguvõimsusega 2400 hobujõudu ja nende abil suudab alus saavutada kiiruse vähemalt 34 sõlme.
Laev läks maksma 3,4 miljonit eurot. 75% rahast tuli Euroopa Liidu fondidest, ülejäänu Leedu riigieelarvest.

Tagamaks uue laeva sujuva kasutuselevõtu, õpetas Baltic Workboats koostöös Leedu piirivalvega välja aluse meeskonna.

Print Friendly, PDF & Email