XXI Kuressaare kammermuusika päevade avataktid klaveri ja keelpillide säravas sümbioosis

veebi_kammerfest

Täna kell 19 Kuressaare kultuurikeskuses algavad XXI Kuressaare kammermuusika päevad. Õhtusel avakontserdil esineb festivali peakorraldaja ja kunstiline juht, virtuoosse ja tundliku klaverikäsitluse ning peene stiilitajuga pianist Andres Paas, kes kõrgel tasemel ansamblimängu kaudu on läbi aastate andnud Kuressaare kammermuusika päevadele muusikalise sissejuhatuse koos väga erinevate ansamblipartneritega – parimate artistidega paljudest maailma nurkadest.

Esitatud on rohkelt teoseid maailma kammermuusika tuumakaimast kuldvaramust. XXI Kuressaare kammermuusika päevade puhul on tema lavakaaslasteks suurepärane New Russian Quartet – endale Venemaal kiirelt nime teinud keelpillikoosseis, kellele kodumaiste kontserdilavade piirid peatselt ahtaks jäid ning kelle kõrgkvaliteedilist, keelpillikvartetitraditsiooni algupära väärtustavat pillikäsitlust on juba saanud nautida ka teiste  maade publik maailma tuntuimates kontserdipaikades.

Seegi kord kuulub kavva üks kammermuusikarepertuaari meisterlikumaid teoseid: “prantsuse Brahmsi” ehk C. Francki klaverikvintett f-moll, mille kohta on väidetud, et dramaatika selles muusikas viib antud teose juba vaat et väljapoole kammermuusika piire. Franckile omane sümfonism ja orkestraalne, ent peen lähenemine klaverile kui instrumendile seab klaverikvintett f-mollis pianistile eriliselt kõrgeid nõudmisi.

Avakontserdil kõlab ka teine klaverikvintett– Jaan Räätsa klaverikvintett nr 3. Helilooja ise on nimetanud oma muusikat eelkõige elurõõmu kandjaks ning lisaks sellele teeb oma rütmikas teoses ka kerge kummarduse barokile.

New Russian Quartet tervitab Kuressaare publikut ka ühe teosega keelpillikvarteti-žanris. Suure Viini klassiku W.A.Mozarti Keelpillikvartett nr 15 d-moll on inspireeritud olulistest muudatustest helilooja elus ja kannab endas nii armastust peatselt sündiva poja suhtes kui ka kartlikku hingevärinat ning tröösti.

Kristi Hinsberg

XXI Kuressaare Kammermuusika Päevade pressiesindaja

AndresPaasjpg

Print Friendly, PDF & Email