Rooma paavst proovis koka lehtedest valmistatud jooki

NÕUTU: Boliivia president Evo Morales tegi Rooma paavstile Franciscusele üllatuskingi – sirbi ja vasara sümboolikaga krutsifiksi. Foto: Time.com

NÕUTU: Boliivia president Evo Morales tegi Rooma paavstile Franciscusele üllatuskingi – sirbi ja vasara sümboolikaga krutsifiksi. Foto: Time.com

Rooma paavst Franciscus proovis kokat hiljutise Lõuna-Ameerika turnee ajal. Tõsi, ta ei hakanud närima kokapõõsa lehti, vaid jõi taime lehtedest valmistatud kuuma jooki, soovides nii ennetada kõrgmäestiku sündroomi ehk mäestikuhaigust.

Katoliku kiriku juht proovis kohalikku jooki lennureisil Ecuadorist Boliiviasse, teatab uudisteagentuur Reuters. Tee, mis on valmistatud kokapõõsa lehtedest, kesalille õitest ja aniisiseemnetest, valmistati kirikupeale, et teda saabumisel ei tabaks mäestikuhaigus.

Probleem on selles, et El Alto lennujaam, kus Rooma paavsti lennuk maandus, asub merepinnast 4061 meetri kõrgusel. See on kõige kõrgemal mäestikus asuv rahvusvaheline lennujaam maailmas. Seepärast esineb seal sageli juhtumeid, kus pärast maandumist ja lennukiuste avamist on reisijatel tekkinud tugev peavalu, iiveldustunne ja neil on järsult kiirenenud pulss. Kõrgmäestike püsielanikud kasutavad aga kokalehti sageli kui ravimit, mis aitab hõlbustada hingamist.

Stjuardessid ütlesid ajakirjandusele, et Rooma paavst jõi lennukis jooki nimetusega Trimate, milles on kolm koostisosa. Lennureisi ajal anti seda jooki proovida ka paavsti visiidi ajal ajakirjanikele.

Tõsi, selle nädala esmaspäeval, kui paavst naasis Euroopasse, ütles ta lennureisi ajal Paraguai pealinnast Asunciónist Rooma, et kokapuu lehti ta visiidi ajal ei proovinud. “Seekord aitas mind mate, kokapuu lehti ma ei proovinud,” tsiteerib Pariisi päevaleht Le Figaro püha isa sõnu.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email