Kunstnikuhingega poti-Emand (1)

MÕISTLIK VÕI MÕTTETU: Maila Juns-Veldre sõnul on ületootmine tõsine probleem. Seda sümboliseerib purustatud toidunõudest ümbertöödeldud kallis telliskivi. Foto: Madis Vaher

MÕISTLIK VÕI MÕTTETU: Maila Juns-Veldre sõnul on ületootmine tõsine probleem. Seda sümboliseerib purustatud toidunõudest ümbertöödeldud kallis telliskivi. Foto: Madis Vaher

Hiljuti 50. juubelit tähistanud Maila Juns-Veldre ei pea end enam mitte niivõrd keraamikuks või õpetajaks, vaid „bürokraadiks“, kelle aeg kulub peaasjalikult Kuressaare ametikooli disaini õppesuuna juhtimisele. Sellest hoolimata ei ole kunstnik Emand kuskile kadunud.

Sel sügisel saab Mailal ametikoolis õpetajana viisteist aastat täis. Enne seda, kui Mailast seal õpetaja sai, oli temagi ametikoolis õpilane. Just seal avastaski ta enda jaoks keraamika. “Algselt olid mul natuke teised plaanid savi ja keraamika maailmaga, aga saatuse tahtel sai minust ametikooli keraamikaõpetaja ja suviti tegevkeraamik,” tõdeb ta.

Maila töötas varem psühhiaatria valdkonnas, kus tal tekkis idee hakata tegelema kunstiteraapiaga. Niisiis astuski ta ametikooli, et ennast kunsti ja keraamika vallas täiendada. “Õpetajaks saada ei olnud mul tegelikult eesmärk,” märgib Maila, kellele tehti pärast õpingute lõppu ettepanek keraamikaõpetajana alustada.

Alguses oli koolis koormus väike ja siis sai ta koolitöö kõrvalt töötada ka Kuressaare päevakeskuses puuetega inimeste kunsti tegevusjuhendajana ja Kogula hooldekodus keraamika juhendajana.

Nüüd on Maila aga disaini õppesuuna juhtõpetaja. Lisaks keraamika, trükiettevalmistuse ja trükitehnilise tööprotsessi tundide läbiviimisele kuulub tema töö hulka ka õppe-kasvatustöö korraldamine ning disaini õppesuuna juhtimine ja arendamine.

Kuigi Maila tõdeb, et üha enam tuleb tal teha tööd, mis ei ole otseselt seotud õpetamise või kunstiga, siis kokkuvõttes ta ikkagi armastab oma tööd ametikoolis.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email