Võlausaldajad loobusid Aviesi likvideerimisest

Eile toimus Harju maakohtus Eesti lennufirma Avies AS-i esimene võlausaldajate üldkoosolek pärast juunis välja kuulutatud pankrotti; koosolekul otsustati siiski, et lennufirmat ei likvideerita ja ettevõte jätkab tegevust.

“Täna oligi see võtmekoht, et otsustati ettevõtet mitte likvideerida ja majandustegevust jätkata,” ütles Avies AS-i pankrotihaldur Veli Kraavi BNS-ile. “Missugune on edasine areng ehk kas tulevikus vähendatakse võlanõudeid või hoopis ajatatakse, see on nüüd läbirääkimiste küsimus. Praegu oligi lihtsalt üldine otsus, et ei likvideerita,” lisas ta.

Kraavi rääkis veel, et likvideerimise vastu oli suurem osa võlausaldajaid. “Arvan, et eks lõpus sellest ka mingisugune positiivne areng sünnib,” märkis ta.

“Lennufirma jätkab kindlasti oma tööd ja nüüd on aega umbes aasta lõpuni ehk kuskil neli kuud edasist arengut sättida. Ilmselt tuleb ettevõte pankrotist välja viia, aga siin tuleb veel võlausaldajatega läbirääkimisi pidada ja ka võlgnik peab pingutusi tegema ning ka haldur peab selles töös abiks olema,” selgitas Kraavi.

“Selles mõttes ei ole veel kõik ühel pool, töö alles algab, aga vähemalt eeldused on head. Me tahaks jõuda kompromissini võlausaldajate vahel, et oleks võimalik üldse pankrotimenetlus lõpetada,” märkis ta.

“Vormiliselt näeb nüüd jätkuv välja nii, et võlgnik koostöös halduriga töötab välja kompromissettepaneku. Seal võib olla erinevaid meetmeid, üks asi on majandustegevuse enda kava, kuidas ettevõtet efektiivselt majandada. Teine on see, mis saab nendest võlgadest ehk kas neid siis mingil määral vähendatakse või ajatatakse; seejärel läheb see dokument võlausaldajate kätte hääletusele ja kui see saavutab seal kõik vajalikud foorumid, läheb see edasi kohtu kätte, mis peab seda hindama ja omakorda määrusega kinnitama. See on see dokument, mille alusel hiljem pankrotimenetlus lõpetatakse,” selgitas Kraavi.

Aviesi võlad on praegu suurusjärgus 8,3 miljonit eurot. “See on suurusjärk, aga eks see veel täpsustub, et palju on viiviseid ja trahve,” märkis Kraavi.

Eesti lennufirma Avies AS-i pankrotti nõuavad Rootsi ettevõtted Swedewings AB ja Bromma Air Maintenance AB.

Rootsi transpordiamet lõpetas tänavu märtsi alguses päevapealt Aviesiga sõlmitud kolm teeninduslepingut ega sõlmi lennufirmaga enam uusi.

Lennufirma Avies teenindab liine Tallinn-Kuressaare, Tallinn-Kärdla ja Tallinn-Stockholm (Arlanda).

Print Friendly, PDF & Email