Saksa poliitikud tutvusid eluoluga väljaspool Tallinna

EILE JAHISADAMAS: Bundestagi liikme Marco Wanderwitz (vasakul) ja Adenaueri fondi Eesti esinduse juhataja Thomas Schneider on veendunud, et õige pildi ühest või teisest riigist annab tutvumine selle eluga väljaspool pealinna. Foto: Irina Mägi

EILE JAHISADAMAS: Bundestagi liikme Marco Wanderwitz (vasakul) ja Adenaueri fondi Eesti esinduse juhataja Thomas Schneider on veendunud, et õige pildi ühest või teisest riigist annab tutvumine selle eluga väljaspool pealinna. Foto: Irina Mägi

Eile viibis Saaremaal Saksa parlamendisaadikute ja kohalike omavalitsuspoliitikute viieliikmeline delegatsioon, et tutvuda ka eluoluga väljaspool riigi pealinna.

Bundestagi kristlike demokraatide (CDU/CSU) fraktsiooni kultuuri- ja meediakomitee kõneisik, Saksimaalt pärit Marco Waderwitz on viimase 15 aasta jooksul Eestis vähemalt viiel või kuuel korral viibinud. “Iga kord pärast lahkumist olen soovinud siia naasta,” ütles ta. “Saaremaal olen aga tõepoolest esimest korda – kaunis saar, kuid eks meie Läänemeri ole kõikjal ilus.”

Oma seekordse külaskäigu kohta ütles Waderwitz, et pigem on see ikkagi töine visiit ja mitte puhkusereis. “Meie külaskäigu korraldaja, Konrad Adenaueri fondi Eesti esinduse juhataja Thomas Schneider soovitas meil tutvuda lähemalt ka sellega, kuidas kulgeb Eesti igapäevaelu väljaspool Tallinna, kuidas on lood ettevõtlusega, tööga ja õppimisega,” lausus ta.

Saaremaal külastasid Saksa poliitikud Lääne-Saare vallas Mullutus asuvat osaühingut Merinvest, mis kuulub Saksa kapitalile ja toodab kummidetaile Euroopa, sh ka Saksamaa suurematele autotööstustele. “Ise olen pärit endise Ida-Saksamaa territooriumilt Saksimaalt,” jätkas Marco Waderwitz. “Minu kodukoha läheduses näiteks on mitu suuremat autotööstuse ettevõtet, mis kuuluvad Volkswagenile ja Porschele.”

Eestis viibimise ajal kohtusid Saksamaa Liitvabariigi poliitikud ka oma siinsete kolleegidega ning CDU-ga seotud Konrad Adenaueri fondi Eesti esinduse tegemistega. Lisaks sellele oli Marco Waderwitzil kokkusaamine CDU Eesti partnererakonna IRL-i liidri, sotsiaalkaitseministri Margus Tsahknaga.

Rääkides olukorrast rahvusvahelisel areenil ja selle valuprobleemidest, puudutas Marco Waderwitz eelkõige Kreeka võlaprobleemi, Ukraina kriisi ja Venemaa poliitikat. “Eeldan, et lõppude lõpuks peavad need, sh ka olukord Ukrainas ja suhted Venemaaga, paremuse suunas liikuma ning selle nimel tuleb meil läbirääkimisi pidada,” arvas ta ja lisas: “Meie jaoks on Venemaa eelkõige partner ja mitte vaenlane. Kui aga Venemaa nii väga soovib meie suhtes käituda vaenlasena, siis pole midagi parata, me lihtsalt peame sellisele suhtumisele kuidagi reageerima.”

Peale MarcoWaderwitzi ja Thomas Schneideri olid Saksa poliitikute delegatsiooni koosseisus Jahnsdorf/Erzgebirge vallavanem Carsten Michaelis, CDU Zwickau piirkonna juht Carsten Ehrig ja Zwönitzi korteriühistute aseesimees ning CDU Erzgebirge piirkonna juht Tim Schneider. Sakslasi saatis Saaremaa reisil riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees, reformierakondlane Kalle Laanet.

Print Friendly, PDF & Email