Sadamaaidas algasid “Ekke Moori” proovid

NOORED NÄITLEJAD: Vasakult Christopher Rajaveer, Karl Laumets ja Ott-Henrik Raidmets. Foto: Irina Mägi

NOORED NÄITLEJAD: Vasakult Christopher Rajaveer, Karl Laumets ja Ott-Henrik Raidmets. Foto: Irina Mägi

Tänavune linnateatri suveetendus Kuressaare Sadamaaidas tuleb liikuv, tantsuline ja lausa võitluslik, kuid tegemist on siiski draamatükiga, mille toovad vaatajateni tuleval aastal lavakunstikooli lõpetavad näitlejad.

30. juulil esietenduv “Ekke Moor” on Eesti muusika- ja teatriakadeemia lavakunstikooli 27. lennu bakalaureuselavastus, mis valmib koostöös Kuressaare linnateatri ja VAT Teatriga. Aarne Mägi, Kuressaare linnateatri direktori asetäitja loomealal ütles Saarte Häälele, et tal on juba aastaid olnud soov teha koostööd teatrikoolidega.

Kui Peeter Raudsepp ja Katariina Unt endale lavakunstikoolis 27. lennu juhendada võtsid, jagas Mägi nendega oma mõtteid. Raudsepp ja Unt, kes on ise samuti sadamaaidas näitlejana üles astunud, tulid ideega kaasa ja tegid VAT Teatri kunstilisele juhile Aare Toikkale ettepaneku lavastada 27. lennu bakalaureuseetendus.

Juhendajad soovisid, et noored näitlejad saaksid kokkupuute klassikalise Eesti materjaliga ja nii valiski Toikka välja August Gailiti romaani “Ekke Moor”.

Aare Toikka on 1988. aastal ka ise näidelnud “Ekke Moori” nimelises tükis. Sellegipoolest on toonane ja praegune etendus kaks täiesti erinevat asja. “Ma ei võtnud seda tollast stsenaariumi üldse välja, vaid hakkasin nullist uuesti pihta,” rääkis Toikka “Ekke Moori” dramatiseerimisest. “Kui ma uuesti seda lugesin, siis kõlas see kuidagi väga tänapäevaselt, meie Eestist väljarändamise foonil,” sõnas ta.

Samuti mängis rolli asjaolu, et lavakunstikooli 27. lennus on esindatud karakterid seinast seina, täpselt samamoodi, nagu “Ekke Moori” loos, selgitas Toikka.

Kokkuvõtlikult räägib “Ekke Moor” samanimelisest noormehest, kes läheb maailma õnne otsima, kuid naaseb lõpuks koju. “See on väga iidne lugu, mida Gailit oma romaanis käsitlenud on,” märkis Toikka ja lisas, et sama teema on esindatud ka väga mitmete rahvaste muinasjuttudes.

Näitlejatega on Toikka igati rahul. “Nad oskavad tööd teha ja saavad aru, millest me räägime.” Lisaks toonitas ta, et mingit allahindlust ta seepärast, et osalejad alles õpilased on, kindlasti ei tee. “Nad on professionaalsed näitlejad mu käes.”

Lisaks teeb noortega tööd võitlusstseenide koreograaf Tanel Saar. “Seal on kahevõitlust, aga on ka mitmevõitlust. Kui tulete, siis näete,” sõnas Toikka ja lisas: “Mulle tundus, et antud materjalis on sellised stseenilahendused võimalikud.”

Näitlejad hakkasid valmistuma teatritükiks eelmise aasta novembrikuus, mil Toikka neile tekstid viis. Nüüd on trupp juba Saaremaal, et paari nädala jooksul ka Sadamaaidas proove teha. Osades: Jürgen Gansen, Markus Habakukk, Ester Kuntu, Karl Laumets, Karmo Nigula, Saara Nüganen, Lauli Otsar, Ott Raidmets, Christopher Rajaveer, Risto Vaidla ja Kuressaarest pärit Liisa Saaremäel.

Aarne Mägi sõnul on noorte näitlejate etendused alati huvi tekitanud. ”Need olid alati oodatud etendused, kui mina noor olin,” sõnas ta. Mägi hinnangul peaks ”Ekke Moori” kahe vaatuse käigus juba ühtteist selguma ka selles osas, millised näitlejad noortest inimestest kujunevad.

Print Friendly, PDF & Email