BBC ajab Saaremaal viikingite jälgi

Homme peaksid Saaremaale saabuma BBC teleajakirjanikud Londonist, kes tegelevad viikingite eluolu tutvustava dokumentaalsarja koostamisega ja alustavad filmivõtetega Salme vallas.

Kuressaare turismiinfokeskuse juhataja Karmen Paju ütles, et mõni aeg tagasi kontakteerusid nendega BBC teleajakirjanikud. ”Ajakirjanike sõnul tegelevad nad praegu viikingite eluolu tutvustava dokumentaalfilmiga ja seepärast ongi nende huviorbiiti sattunud Salme muinaslaev,” rääkis ta. ”Muinaslaevale lisaks tunnevad inglased huvi ka Tehumardi öölahingu mälestusmärgi vastu.”

Paju sõnul on BBC teleajakirjanike meeskond eelnevalt küsinud luba nii tavapäraste kui ka droonivõtete tegemiseks.

2008. ja 2010. aastal avastati Salme alevikus kahe muinaslaeva vrakid. Asjatundjate hinnagul pärinevad need 8. sajandi esimesest poolest pKr. Põhja-Euroopas oli siis keskmise rauaaja lõpp ja viikingiaja algus.

Kaevamistöid teostanud arheoloogide kinnitusel on Salme muinaslaeva leid ainulaadne kogu Euroopas, sest varem ei ole selle perioodi n-ö lahingumatust, kus oleks olnud nii palju langenud sõdalasi, avastatud.

Print Friendly, PDF & Email