Minister Aas: häid vastuseid alati ei ole

KAKS AASTAT AEGA: 2017. aasta oktoobris on kohalike omavalitsuste valimised ning sel hetkel võiks lõppeda omaalgatuslik ühinemisvoor, leiab Arto Aas. Foto: Raul Vinni

KAKS AASTAT AEGA: 2017. aasta oktoobris on kohalike omavalitsuste valimised ning sel hetkel võiks lõppeda omaalgatuslik ühinemisvoor, leiab Arto Aas. Foto: Raul Vinni

Valitsus on võtnud endale eesmärgiks teha omavalitsuskorralduses üks korralik reform. Selline, mille põhjal tekkivad omavalitsused oleksid jätkusuutlikud ka kahekümne aasta pärast.

“Me peame oma omavalitsused muutma tugevamaks ja võimekamaks. Läbi liitumiste on seda kõige mõttekam teha,” ütleb riigihaldusminister Arto Aas. Mõned nädalad tagasi Saaremaal käinud Aas ütles, et saarlasi tuleb entusiasmi eest kiita.

Millistele tingimustele peaks üks tulevane omavalitsus vastama?

Praegu töötame neid tingimusi välja ja toimuvad tulised arutelud. Eesmärk on see, et omavalitsused oleksid võimekamad ja nad suudaksid pakkuda kvaliteetsemaid teenuseid ning maapiirkondade konkurentsivõime kasvaks.

Kõigepealt tahame septembris kahekordistada ühinemistoetusi. Tõenäoliselt suurendada ka sotsiaalseid garantiisid vallajuhtidele, kes jäävad tööta ühinemise käigus. Sellega suudame võtta pingeid maha ja see oleks selline positiivne pool, millega ühinemisi innustada. Lisaks suudame riigi poolt tagada ühinejatele ka nõustamisteenuse. Maavalitsustes on ka selline inimene tööl, kes aitab liitumisi korraldada.

Novembrikuuks peab meil olema haldusreformi seaduseelnõu valmis. Selle aasta lõpuks peaks meil olema ühinemise põhikriteeriumid teada. Siis saab teha veel kaasamist, avalikke arutelusid ja järgmise aasta jaanipäevaks peab olema seadus parlamendis vastu võetud. 2017. aasta oktoobris on kohalike omavalitsuste valimised ning sel hetkel võiks lõppeda omaalgatuslik ühinemisvoor. Valdadel on kindlasti omaalgatuslikult kergem, mugavam ja loogilisem ühineda, kui seda teha valitsuse käsul.

Edasi loe tänasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email