Miks Porošenko on kiiresti rikastunud? (3)

TÄITMATA LUBADUSED: Veidi enam kui aasta tagasi toimunud valimiskampaania ajal tõotas Ukraina president Petro Porošenko pühalikult, et müüb kõik oma ärid maha. Tänaseni on see lubadus täitmata, mis on vähemalt osades Ukraina rahvuslastes tekitanud pahameele. Foto: Japantimes.co.jp

TÄITMATA LUBADUSED: Veidi enam kui aasta tagasi toimunud valimiskampaania ajal tõotas Ukraina president Petro Porošenko pühalikult, et müüb kõik oma ärid maha. Tänaseni on see lubadus täitmata, mis on vähemalt osades Ukraina rahvuslastes tekitanud pahameele. Foto: Japantimes.co.jp

Ukraina president Petro Porošenko on ametisoleku aja jooksul suutnud oma varandust kordades kasvatada, ilmneb 2013. ja 2014. aasta tuludeklaratsioonidest.

Ukraina riigipea rikastumine on toimunud ajal, mil tema juhitav riik on sügavas majanduslikus ja poliitilises kriisis ja mil tema isiklik äritegevus Venemaal ja Krimmis on sattunud raskustesse, kirjutab BBC maailmateenistuse veebiportaal.

Paratamatult tekib küsimus, kuidas õnnestus presidendil, kes valimiskampaania ajal lubas kogu oma äri maha müüa, möödunud aastal teenida 369 miljonit grivnat? 2013. aastal deklareeris Petro Porošenko oma kogutuluks enam kui 51 miljardit grivnat. Toona ta kinnitas, et suurema osa sellest rahasummast (38 miljonit) on ta saanud väärtpaberite ja korporatiivsete õiguste müügist. Veel 13,5 miljonit grivnat on tema kontole laekunud dividendidena.

Samas on aga 2014. aastal pilt kardinaalselt muutunud. 369 miljonilisest deklareeritud kogutulust on suurema osa (veidi enam kui 90% ehk ligi 345 miljonit grivnat) Ukraina president saanud dividendidena ja hoiuprotsentidena hoiustelt. Vaid 11,2 miljonit grivnat on ta tulu saanud väärtpaberite müügist ja korporatiivsete õiguste müügist ja veel 961 000 grivnat on saadud varade müügist.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email