Keelualune raamat tõi Tiit Pauluse saarele

LEIDIS OMA KOHA: Tänu Georg Orwelli raamatu lugemisele sattus Tiit Paulus enam kui 20 aastat tagasi Kehilasse. Foto: Tambet Allik

LEIDIS OMA KOHA: Tänu Georg Orwelli raamatu lugemisele sattus Tiit Paulus enam kui 20 aastat tagasi Kehilasse. Foto: Tambet Allik

Inglise kirjanik George Orwell vääriks Kuressaares väiksemat sorti mälestustahvlit, sest ta on tublisti kaasa aidanud sellele, et siinsest muusikakoolist on aastate jooksul sirgunud ridamisi tublisid jazzkitarriste.

Eelmise sajandi keskpaigas surnud totaalsete režiimide lahkaja pole mõistagi ise saarlasele noote ega pillimängu õpetamas käinud, küll aga ajendas kirjaniku ilmutuslik mõttelend kolima Saaremaale kitarristi ja muusikapedagoogi Tiit Paulust.

1980-ndate teisel poolel, kui kokkuvarisemise äärele jõudnud nõukogude režiimi eesriie hakkas auklikuks muutma, sattus Tiit Pauluse lugemislauale keelu all olnud Georg Orwelli teos “1984”, kus inglise autor on nõukogude elu absurdsuse – valge on must ja must on valge! – väga hästi lahti kirjutatud.

Paulus oli Orwelli allegooria läbinägelikkusest ja täpsusest šokeeritud ja hakkas teosest inspireerituna otsima oma ellu muutust. Nii mõnigi lahkus tollal Läände, Paulus valis Saaremaa. “Leidsin, et Kehilas olen sellest jandist ja jamast kõige kaugemal,” meenutab viimased 25 aastat Kihelkonna vallas elanud kitarripedagoog, kelle käe all on Saaremaalt sirgunud mitmed nimekad muusikud.

Tiit Paulus räägib, et silmanägemine ei võimalda tal enam pakse raamatuid kätte võtta, mistõttu palju ta ei loe. Viimase elamuse pakkus tunnustatud pedagoogile äsja ilmunud Väino Uibo mälestusteraamat “Naeru varjus läbi elu. Anekdootlikke teatrimälestusi”.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email