Imetlusväärne rukkimeri Pöide põllul

Imetlusväärne rukkimeri Pöide põllul“Kõigepealt viin ma teid oma rukkipõllule. Vili on sellel aastal vägev. Tee selline pilt, et Pöide kirik ka tagant paistma jääks,” annab Soome-Sepa talu peremees Harri Remmelkoor lehefotograafile omapoolseid soovitusi.

Rukis on tõesti imetlusväärne. Piltniku hinnangul on kõrs vähemalt kahemeetrine. Pöide pühakoda ei paistagi viljapõllu tagant välja.

“See on vana hea Sangaste rukis, kuulus nii Eestis kui mujalgi. Seda leivavilja ma ainult kasvatangi. Erilisi agrotehnilisi võtteid ei kasuta. Viljavaheldus peab muidugi õige olema ja natuke mineraalväetist olen ka andnud. Mingit saladust siin pole,” räägib põline põllumees.

Viimastel aastatel on Soome-Sepa talu peremees teraviljasaagiga rahule jäänud. Möödunud sügisel sai ta neli tonni hektarilt. Tänavune koristusaeg seisab veel ees, ometi annab praegugi saaki prognoosida. Harri hinnangul ei tohiks saaginumbrid sel sügisel mullusest kehvemad olla.

Ainus asi, mis põllumehele tuska teeb, on see, et kvaliteetsest leivaviljast on raske lahti saada. “Ma ei tea sellist ettevõtet, kes oleks rukkist huvitatud. Ja kui keegi osta soovibki, siis pakutakse häbematult väikest hinda. Kahju küll, aga minu arvates Eestis kasvatatud rukkil pole õiget turgu. Ainus asi, loomasöödaks võiks seda ju pakkuda, aga see pole põllumehe seisukohast päris õige,” arutleb Harri Remmelkoor.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email