Uisk taas Väinamerel

Järgmisel nädalal alustab reisijatevedu üle Suure väina puidust laev Moonland. Tänapäevaste parvlaevade eelkäija Muhu uisu järgi valmistatud alus võimaldab soovijatel merd ületada samamoodi, nagu seda tehti sajandeid tagasi, “kui laevad olid veel puust ja mehed rauast”.

Kui vanasti oli uisk tarbeese, siis nüüd on see mõeldud pigem neile, kes meelt lahutada soovivad. Näiteks pakutakse meresõidul kauneid vaateid Kesselaiu pangale ja võimalusel külastatakse ka laidusid. Kui sõidu ajal kõht tühjaks läheb, kaetakse tekile piknikulaud.

Selline teenus ei ole mõeldud neile, kes praamisabas närveldavad või kaile pääsedes maanteel teistest autodest eluohtlikke möödasõite harrastavad. Uisu-reisi võtavad ette vaid tõsised merehuvilised. Mandrilt teele asuv rahvas peab arvestama sellega, et ilm võib ootamatult muutuda, reis kestab ikka kauem kui 30 minutit ning tormiga jääb merele minek hoopis ära.

Ilusa ilmaga pakub uisusõit aga unustamatuid elamusi. Purje abil edasi liikuv laev tekitab mootorimürina asemel vaid kerget sahinat. Meeleolu lisavad puitlaeva tõrvatud pardad ja laeva ümber kisavad kajakad. Mereõhk on linnainimese jaoks juba iseenesest väärtus. Ja ehk tekib mõnel poisil või tüdrukul just sellisel reisil soov meremeheks saada.

Print Friendly, PDF & Email