Saaremaa õlu ajas hamba verele (2)

Foto: Raul Vinni

Foto: Raul Vinni

Nostalgilisi heietusi, kuidas omal ajal lisaks rohelisemale murule ja sinisemale taevale ka ölu parem oli, kuuleb pea igaühe käest, kes kuulsat Saaremaa õlut mäletab.

Saaremaa õlu oli nagu Vana Tallinn. Mandrile tähtsaid asju ajama minnes oli ikka kasulik mõned pudelid kaasa haarata – asjad hakkasid siis sujuma veidi õlitatumalt. Nagu head asja ikka, polnud ka õlut nõukogude ajal palju saada.

Harvad polnud korrad, mil õllelaadungiga kaubaautot suisa jälitati.

Toonase õlletootmise alguse juures seisnud ja seda tootnud tööstuskombinaati Varma juhtinud Enn Rettau arvab, et omas ajas olid Saaremaal toodetud õlled head. Kas nüüd nii head, et neid taevani ülistada, see on iseküsimus.

“Ega ta siis nii hea ka olnud, kui võrrelda nende õlledega, mis meil praegu saada on. Aga vana asja kiidetakse ikka rohkem,” tõdeb Rettau. Oma aja kohta oli Saare õlu kombinaadi toonase direktori sõnul aga tõesti võimas sõna. “Selle aja kohta oli ta kõva, praeguse aja kohta oleks vilets.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email