Rootsi teadlaste analüüs: 2014 – sõjad ja nende ohvrid

JUURED MINEVIKUS: Euroopa jaoks üks ohtlikumaid on möödunud aastal puhkenud Ukraina relvakonflikt. Aastasadu on praegune Ukraina ala olnud jagatud paljude riikide vahel. Siit ka selle riigi kultuurilised erinevused. See kaart pärineb aastast 1700, kui tänapäeva Ukraina alal võimutsesid Venemaa, Poola ja Habsburgide Austria. Foto: Geocurrents.info

JUURED MINEVIKUS: Euroopa jaoks üks ohtlikumaid on möödunud aastal puhkenud Ukraina relvakonflikt. Aastasadu on praegune Ukraina ala olnud jagatud paljude riikide vahel. Siit ka selle riigi kultuurilised erinevused. See kaart pärineb aastast 1700, kui tänapäeva Ukraina alal võimutsesid Venemaa, Poola ja Habsburgide Austria. Foto: Geocurrents.info

Uppsala ülikooli teadlaste sõnul võib 2014. aastat pidada kõige verisemaks aastaks pärast külma sõja lõppu. Põgenike hulk ulatus mullu pea 60 miljoni inimeseni, neist pooled on lapsed.

Sõjaliste konfliktide rekordiline arv tõi kaasa põgenike voolu järsu suurenemise. Sellist põgenike hulka nagu mullu pole olnud alates Teise maailmasõja lõpust. Need andmed on ära toodud ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) iga-aastases aruandes.

Ajaleht Svenska Dagblatet (SvD) toob ära aga järgmised arvud: 2014. aastal oli kogu maailmas 40 relvastatud konflikti, mis puhkesid maakera 27 kohas. Relvakonfliktide nii suurt arvu pole olnud 1999. aastast alates. Relvakonfliktide ohvrite koguarv oli möödunud aastal veidi üle 100 000 inimese.

Kõik need arvud on võetud Uppsala ülikooli teadlaste uurimusest “Conflict Data Program” (lüh UCDP). Kõige suurema ohvrite arvuga oli mullu Süüria kodusõda. Kuid relvakonfliktide ja nende ohvrite arv kasvas märkimisväärselt ka sellistes riikides nagu Afganistan, Iraak, Nigeeria ja Ukraina, tsiteerib Rootsi rahvusvahelise raadio venekeelne veebileht uurimistöö juhi Therése Pettersoni sõnu, mis ta ütles ajalehele SvD antud usutluses.

“Süüria konflikt oli möödunud aastal kõige verisem. Peale selle sagenesid aga relvakokkupõrked ka teistes maades – näiteks Iraagis, kus osa territooriumist on Islamiriigi valduses, Afganistanis ja Nigeerias. Kuid samas puhkesid ka täitsa uued relvakonfliktid, eelkõige tuleks siin ära mainida Ukrainat,” rääkis Petterson usutluses Rootsi juhtivale päevalehele.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

 

Print Friendly, PDF & Email