Saare Mahe ootab turule mahetoiduhuvilisi

MUHEDALT MAHEDAST: Mahetoidu tutvustaja Alar Allas (vasakul) ja kokk Janno Valge astusid Kuressaare turul huviliste ette neljapäeval. Foto: Irina Mägi

MUHEDALT MAHEDAST: Mahetoidu tutvustaja Alar Allas (vasakul) ja kokk Janno Valge astusid Kuressaare turul huviliste ette neljapäeval. Foto: Irina Mägi

“PRIA turuarendamise projekti kaudu tutvustame Kuressaare turul peaaegu terve aasta köögivilju ja marju, aga ka liha-, piima- ja teraviljatooteid,” andis talunik Aivar Kallas neljapäeva pärastlõunal turul teada.

Mahetoodangut presenteeriv Kallas peab tähtsaks peale marjade, juurviljade ja teiste saaduste tutvustamise ka praktilisi nõuandeid, mida spetsialistid huvilistele jagavad.

Üleeile oli oma oskusi demonstreerimas ja kokakunstist rääkimas noor kokk Janno Valge. Enne seda sai publik jälgida seda, kuidas Mai Suurpere maasikatoormoosi teeb. Pirukaküpsetajana Mamsel Mai nime all tuntuks saanud kogenud toidutegija rääkis, milliseid nippe tema moosi tegemisel kasutab. Janno Valge tutvustas kausikoogitegu.

Kallase sõnul kutsutakse niisugustel turupäevadel tootjadki tarbijatega kohtuma. “Kell kuus õhtul toimub aktsioon otsetootjalt tarbijale, kus Saare OTT-i vahendusel jõuab tellitud kaup turuhoone taga tarbijani. Graafik on turuväravas üleval ja seda näeb ka maheklubi kodulehel,” märkis Kallas.

OTT on organiseeritud kauplemissüsteem, kus tarbijad saavad toitu osta otse tootjatelt. Seega saavad tootjad oma kaupa tarbijale müüa vaheetappe kasutamata ehk vahendajaprotsentideta. Selline süsteem on tegelikult töötanud sajandeid, kuid mitmel põhjusel oli see Eestimaal vahepeal unustusehõlma vajunud.

“Proovime seda taaselustada,” lubavad Saare OTT-i inimesed. Veel rääkis Aivar Kallas, et mahetootjaid on Saare maakonnas 170 ringis. “See on selline stabiilne arv. Ega rohkem juurde tule ja vähemaks ka ei jää,” hindas Sülla mahetalu peremees ja mahetoodangu propageerija.

Heinakuu keskel, 16. juulil on alates kella 12-st Kuressaare turul luubi all suvikõrvitsad, herned ja oad. Asjatundjad räägivad, kuidas neid kasvatada ja mis neist teha annab. Sibulatest, küüslaukudest ja maitsetaimedest saavad huvilised rohkem infot 23. juulil.

Lõikuskuul on teemaks maheliha, mahepiim ja -munad ning kurk ja tomat.

“Minu köök turul” päevade korraldaja on Eesti mahepõllumajanduse sihtasutus koostöös Saare Mahega. Toetab ka põllumajandusministeerium.

Print Friendly, PDF & Email